A 2010-es búcsúkoncert után újból összeáll a Kispál és a borz

A fesztiválszezon záróakkordjaként, tucatnyi évvel a 2010-es búcsúkoncert után újból összeáll Magyarország kultikus zenekara, a Kispál és a borz. A helyszín természetesen az orfűi Panoráma kemping, ahol egy kétnapos fesztivált toltak a koncert alá, Kispál on Orfű néven, augusztus 26-27-én.

Az idei Fishing on Orfűn végbe vitt generációváltás fájdalomdíjának is nevezhetjük ezt a rendezvényt, hisz visszafogott létszámú lesz, és a Kispál mellett a ’90-es években fénykorukat élő, napjainkban aktív együttesek is fellépnek.

Egy február végi  Partizán Sessions Extra adásban az elmúlt éveikről és a visszatérés miértjeiről is meséltek a tagok. „Egy zenekar akkor van, ha ír új dalokat, ha van kémia a tagok között. Nem véletlenül lehetett érezni rajtunk a döcögést 2004 után. Most újra vannak dalok, kreatív energiák, tehát újra van zenekar” – Mondta el a visszatérésről Dióssy D. Ákos. „Az utóbbi években egyre többet zenéltünk Kispivel, egymás után jöttek az új ötletek, és az is kiderült, hogy újra inspiráljuk egymást” – tette hozzá Lovasi András, az együttes frontembere, akivel udvarhelyi koncertje után készült interjúnkat ide kattintva olvashatod el. „András többször is hívott játszani, voltak a kertkoncertek a stúdiójában, volt a szólólemeze. A fordulópont egy veszprémi koncert volt, a felkészülés során vettem észre, hogy felszabadultan ötletelünk és újra úgy kapcsolódunk zeneileg, mint régen” – ecsetelte Kispál András. Lovasi, Kispál és Dióssy mellett a Kiscsillagból ismerős Bajkai Ferenc dobol a 2022-es felállásban.

„Hat-nyolc dalötletünk van jelenleg kész, ezek közül hármat már fel is vettünk, a Rózsaszín az első, amit megmutatunk a közönségnek” – árulta el Lovasi. A zenekar terve egy új nagylemez elkészítése, az eddigi ötletek alapján egy klasszikusabb Kispál-anyag várható, amelyben bőven lesz önreflexió és önirónia. Visszavonulásuk óta a zenekar Orfűn már állt színpadra, 2014-2016 között három FOO fesztiválon zenéltek, de akkor is nyomatékosították, hogy továbbra is inaktívak.

A kétnapos rendezvény

pénteki napján akusztikus koncerteket láthat a közönség, többek közt Aranyakkord, Csaknekedkislány, Beck Zoli, Bérczesi Róbert, Leskovics Gábor Lecsó mellett Kispál és Lovasi duója is fellép. Látván a hatalmas érdeklődést, utóbbiak úgy döntöttek, hogy végül zenekaros felállással lépnek színpadra, tekintettel azokra, akik lemaradtak a szombati jegyekről és bérletekről, amelyeket pár nap alatt elkapkodtak, ráadásul átfedés sem nagyon lesz a másnapi visszatérő koncert dalaival, amikor is nagyságrendileg 30 Kispál-dal hangzik majd el. A dalválasztásban egyébként a közönség is segített: tavasszal több, mint 3.000 voks futott be a zenekarhoz a kedvenc Kispál-dalok tekintetében. Kispálék amellett, hogy tavasz óta gőzerővel készülnek a koncertre, egy tehetségkutatót is meghirdettek:

„A pályánk elején rengeteg támogatást kaptunk, amiért a mai napig nagyon hálásak vagyunk. Most, hogy már megtehetjük, mi is szeretnénk picit segíteni a pályakezdőknek. Meg egyébként is, úgy látjuk, hogy a jó gitárzenekaroknak sosem árt egy kis plusz népszerűség. Röviden: a visszatérésünk hétvégéjén szeretnénk fellépési lehetőséget biztosítani az általunk legszimpatikusabb jelentkezőknek. Nincs kitétel, nincs feltétel, szóval kedves zenekarok és zenélő emberek, jelentkezzetek, hátha lendít a sorsotokon egy Kispál on Orfűs fellépés! Egyszálgitárosok és akusztikus felállásúak is nyugodtan kattintsanak, hiszen a pénteki napunkat pont rátok szabtuk” – írták. A jelentkezők közül 13 együttesnek biztosítanak fellépést a fesztivál pénteki napján.

A szombat a hangos koncertek napja lesz, az ünnepeltek mellett színpadra áll többek között a Ricsárdgír, a Tudósok, A kutya vacsorája, a Kinopuskin és az Üllői Úti Fuck is.

A rendezvény barátságosságát szem előtt tartva a szervezők a látogatói létszámot 7.000 főben limitálják, akik közül 300-an egy exkluzív csütörtöki főpróbán is részt vehetnek. A pénteki és szombati napon összesen 28 produkció lép fel 4 helyszínen. A pénteki napra még lehet jegyet venni, a teljes program a fesztivál honlapján elérhető minden fontos infóval. Remélem, ezúttal is sokan találkozunk!

Kiemelt kép: archívum/GÁL ELŐD