70 százalék fölött a gyógyultak száma

Hat új koronavírusos eset van a megyében, így a számuk 348-ra emelkedett, írja a prefektúra keddi közleménye. A betegek pontosan háromnegyede már meggyógyult: 261 személy esett túl már a fertőzésen (tegnaphoz képest a számuk változatlan), a halottak száma is ugyanannyi, mint 24 órával ezelőtt. A csíkszeredai és székelyudvarhelyi kórházakban 76 személyt kezelnek.

Sem házi, sem intézményes elkülönítésben nincs senki a megye területén, áll még a közleményben.

Az országban

a Stratégiai Kommunikációs Csoport adatai szerint a tegnapi 250 új fertőzés után megint a már szokásosnak nevezhető 400 körüli az új esetek száma. A növekedes valószínűleg annak köszönhető, hogy az elvégzett tesztek száma is visszatért a normális 10.000 körüli értékhez, míg vasárnap csak ennak felét végezték el (ami a hétfői alacsony számot eredményezhette). Jelenleg Romániában 29.620 igazolt koronavírusos beteg van, amiből 397 új.

Ebből 20.534-en gyógyultak meg eddig, ami az összes gyógyult 70 százalékát jelenti, az új gyógyultak száma közelíti a frissen regisztrált betegek számát: alig 80-nal kevesebben, 321-en gyógyultak meg az elmúlt 24 órában. Az új elhalálozások száma ennek tizede, 31 személy vesztette életét a vírus miatt az elmúlt 24 órában, összesen eddig 1.799-en vannak. Az intenzív osztályokon 231 személyt kezelnek.

Az otthoni elkülönítésben és az intézményes karanténban lévők számáról közleményükben nem számolnak be. Ennek oka valószínűleg abban kereshető, hogy múlt csütörtökön alkotmányellenesnek találta az Alkotmánybíróság azt, hogy egészségügyi minisztériumi rendelettel szabályozták a karantént és a házi elkülönítést, holott az Alkotmány szerint az állampolgári alapjogok csak törvénnyel korlátozhatók. Az így kialakult joghézag nyomán hétvégén többen elhagyták lakhelyüket, illetve az intézményes karantént. Ennek áthidalására a kormány hétfőn dolgozott ki törvénytervezetet, amit a parlament elé terjeszt sürgősségi elbírálásra. Péntektől a köztes időben a kormány csak ajánlás szintjén rendelkezhetett arról, hogy lakhelyi elkülönítésbe vagy intézményes karanténba kerüljenek a potenciális vírushordozók, ezért két nap alatt közel 550-en hagyták el a kórházakat.