60 ezer eurót érhet egy jó ötlet, ha még egyetemista vagy

Saját vállalkozás alapítására 60.000 eurós támogatásra pályázhatnak egyetemi hallgatók – jelentették be pénteken, január 21-én az inkubátorházban.

A programban részt vehetnek legalább második egyetemi évükben járó hallgatók, vagy akik mesteri vagy doktori képzésben részesülnek Romániában, lakhelyük is az országban van, és a központi régió valamelyik megyéjében akarnak vállalkozni, azaz Kovászna, Hargita, Maros, Brassó, Szeben vagy Fehér megyében.

Kizáró jellegű kritériumok is vannak: nem vehettek részt korábban más támogatott vállalkozói kurzuson, illetve nem lehetnek többségi tulajdonosok létező vállalkozásban, beleértve az egyéni vállalkozásokat (PFA, Î.I.).

Berkeczi Zsolt (HBC marketing), Bíró Barna Botond (alelnök, Hargita megyei tanácsa), Kádár Rezső (projektmenedzser).

A kezdeményezők örvendenek annak, hogy „trendi” most a vállalkozás, és az állam, az Unió is támogatja, de tisztában vannak azzal, hogy alapos tervezés nélkül milyen könnyű „elpattogtatni”. „Lehetőség, de felelősség” is vállalkozást indítani, „nem könnyű talpon maradni a mai piacgazdaságban”, hangzott el még, ezért az üzleti tervek versenyét megelőzi egy ingyenes, 4+1 napos, összesen 40 órás képzés.

További feltétel, hogy 3 évig működtetni kell a céget, 27 hónapig 3 alkalmazottat kell foglalkoztatni, és csak az első évre lehet felhasználni a pályázott összeget fizetésekre. A legfontosabb szempontok a zsűrizésnél az ötlet, és hogy 60 ezer euróba lehetőleg férjen bele.

A program ütemterve a következő: január-februárban iratkozás, március elsejétől indulna a képzés, utána kiválasztják az üzleti tervek 22 nyertesét, mentorálják őket, és jövő nyáron léphet a megvalósítás fázisába.

Fotók: Ambrus Bernadett

Jelentkezni, érdeklődni a projektmenedzsernél, Kádár Rezsőnél lehet, a proiect140249@gmail.com emailcímen és a Facebook-oldalukon.

Az inkubátorháznak egyébként van egy másik programja is olyan fiataloknak, akik leérettségiztek, de nem folytatták tanulmányaikat és munkanélküliek. Ezen a vonalon 25 ezer eurót lehet pályázni, ugyancsak üzleti tervvel, aminek elkészültét képzés előzi meg. Érdeklődni az info@hbcenter.ro címen lehet.