25. születésnapját ünnepli a Tomcsa Sándor Színház

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház több mint 35 ezer nézőt látott vendégül a 2022-2023-as évad 170 saját és 43 vendégelőadásán. Az Udvarhely Bábműhely is derekasan kivette a részét, 41 előadással – írják az évadzáró értékelő és az új színházi évadot megnyitó június 23-ai sajtótájékoztatóról szóló közleményükben, amelyből az is kiderül, hogy idén tavasztól Veres Orsolya színésznő személyével 16 főre bővült a társulat, és mint Nagy Pál igazgató kihangsúlyozta, ezután is Barabás Árpád művészeti igazgatóval folyatják a munkát. 

A legek

A színház idén is kikérte közönsége véleményét, ami alapján a 2022–2023-as évad legnépszerűbb színésze Jakab Tamás, színésznője pedig Mezei Gabriella lett. Szintén a nézők véleménye szerint az EXIT és az Ábel.Rengeteg érte el a legnagyobb tetszésindexet, viszont a Forradalom.ma kapta a legtöbb elismerést.

A díjazottak, forrás: Tomcsa Sándor Színház Facebook-oldala.

A társulat tagjainak belső szavazásán szintén Jakab Tamás kapta meg az évad színészének járó, Deszka-díjat, Máthé-Miklós Mónika ügyelő pedig, a szezon háttérmunkásának járó, Kulissza-díjat. Idéntől új elismerést is létrehozott az intézmény, írják közleményükben, a Cameo-díjat, amelyet a legkisebb szerepben a legjobban teljesítő színésznek ítéltek oda, az idén Nagy Xénia-Abigélnek.

A 2023–2024-es szezonban

25. évfordulóját ünnepli majd a színház, aminek alkalmából frissebb, szellősebb évadra készülnek. A kerek születésnappal kapcsolatosan részleteket a szezonnyitáskor fog megtudni a nagyérdemű.

Négy új előadást terveznek színpadra vinni:

A felsoroltakon kívül két új stúdióelőadással is készül a Tomcsa Sándor Színház, áll közleményben. Ezek a Kondi című egyéni előadás és a Cédric Chapuis Élet-Ritmusra darabja lesznek, az előbbi Kató Zsolt, az utóbbi Márkó Eszter rendezésében. 

Műsoron marad a következő évadban is A hétszépségű királykisasszony szabadtéri bábos játék, a Tamási-regényből született Ábel. Rengeteg című dráma, az Afterparty improvizációs előadás, az Aranyszívű Juliska bábos mese, Az öreg király hagyatéka, ami egy álmokból szőtt bábjáték és a Béka-királykisasszony bábelőadás, a Hat szereplő szerzőt keres Pirandello-dráma, a #kivagyok és Vérszirom című színházi nevelési előadások, a Nyolckor a bárkán mesejáték, a Leenane szépe fekete komédia, az EXiT-KiJÁRAT című kortárs dráma, a Petőfi-versekből készült Petőfi-Szelfi költészet-játék, az Orbán Balázs kalandozásai, illetve a Száll a kakukk fészkére című dráma.

Új bérlet és új honlap

A közleményből kiderült, új bérletrendszert is hirdetett az intézmény június 12-én, amibe a Tomcsa Sándor Színház négy nagyszínpadi előadása, az Ábel.Rengeteg, Parasztopera, Zsákbamacska és a 10 szerepel, egy csíki vendégelőadás a Hegedűs a háztetőn és a Udvarhely Néptáncműhely Ritka magyar című előadása. Hozzátették, érdemes mielőbb megváltania bérleteket, mert az idő függvényében lépcsőzetes kedvezményben részesítik a bérletet váltókat.

Idén is megszervezik a 14. dráMa kortárs színházi találkozót, amelyet szeptember 18. és 23. között fognak megtartani. Egy hónappal később pedig, október 21–24-e között a XIV. Nemzetiségi Színházi Kollokviumnak adnak otthont. Minden egyéb információ a most induló, átszervezett átalakított honlapon található meg – írják közleményükben.