‘22 legjobbjai: az óvóhelytől az ölelésig

Csak fekszünk szaloncukorral megrakott hassal az új év első napjaiban, és mint egy meteorit, úgy csapódik be az érzés, hogy még nem számoltunk el a múlt évvel, hogy vissza kell tekintenünk azokra a dolgokra, amik az év során történtek velünk: a diplomaosztóra, a sikeres sofőrvizsgára, az első külföldi nyaralásra, a konfliktusokra, amelyek önmagunkkal szembesítettek, vagy éppen egy jól megírt cikkre. Mert utóbbiból volt bőven. Most össze is gyűjtöttük a kedvenc, kollégáink által írt anyagokat, melyekkel – időrendben haladva – visszahozzuk kicsit 2022-őt.

Mindenki fedezékbe: benéztünk a város óvóhelyeire »

Amikor az ukrán háború szele Udvarhelyre is elért, többünkben felvetődött a kérdés, vajon, lenne, ahová biztonságba meneküljünk? Úgy döntöttünk, felkeressük a város óvóhelyeit és felmérjük, mi várna ránk egy katasztrófa esetén: a háborús filmbe illő látványtól az olvasni valókkal megrakott, legmodernebb óvóhelyig, összesen tíz közül választhattunk, hová bújunk meg szükség esetén. Te melyiket választanád, ha vészhelyzet lenne? 

Olvasd el itt »

Ha nem jöttem volna el, már halott lennék »

Egy hónappal később, áprilisban szemtől szemben találkozhattunk öt ukrán menekült családdal. Nyikolajev városból menekültek el a Szentegyháza közelében található baptista táborba, ahol Joó Zoltán és Erika jóvoltából találtak a fegyverek elől biztonságra. Edittel és Annácskával utaztunk el a menekült családokhoz, és bár az ukrán-angol fordító programmal sem volt zökkenőmentes a kommunikációnk, az arcok, a gesztusok a szavaknál is többet mondtak. Sosem felejtem el Julia, a kisírt szemű nő arcát, akinek férje nélkül, egy kis- és egy kamaszgyerekével kellett elmenekülnie.

Olvasd el itt »

Nehéz most csak a focira gondolni a Vasas ukrán légiósainak »

Ha szavakkal nem, focival bárkivel megérthetjük magunkat, mutatott rá Előd kollégánk a Vasas Femina játékosairól, a két ukrán légiós Anna Yasková és Jelizaveta Molodiukról készített anyagában. Az ukrán lányoknak úgy kellett maximálisan a focira koncentrálniuk, hogy családjuk közben a háború dúlta Ukrajnában maradt.

Olvasd el itt »

Végzi a dolgát a város háziasszonya? »

Sokszor az apró dolgokon múlik, valaki jól érzi-e magát otthon, hívta fel a figyelmet István kollégánk cikkében, és egyúttal számon kérte a város háziasszonyát, végzi rendesen a dolgát? Egy város körüli sétára hívott minket, csak kár, hogy nem volt terepjárónk, hogy közlekedni is tudjunk a város útjain, járdáin. De legalább egy jót bújjbújjzöldágaztunk a Bethlen negyedi parkban, a likas kerítésen.

Olvasd el itt »

Amikor a gyermek elindult élete első fesztiváljára »

Júliusban aztán újdonsült és legfiatalabb gyakornok kollégánkért, Zalánért drukkoltunk, aki élete első fesztiváljára indult el: ugye, nem ég le a napon, ugye, nem rabolják ki, ugye, nem téved el, nem bántják majd? – izgultunk együtt a szerkesztőségben érte. Naptól leégett, tűzpiros arcát leszámítva épségben hazaért és még csak el sem mesélte, egyből megírta egy cikkben, mennyi mindent kellett túlélnie.

Olvasd el itt »

Szólíthatlak-e tesónak? »

A nyár utolsó napjaiban, augusztus 18–21-e között a roma szabadegyetemre utazott el Szelterszre kolléganőnk, Tímea, aki korábban már többször is foglalkozott a romák helyzetével, főként a csíksomlyói romatelep károsultjainak ügyében.

Ám még a témában jártasaknak sem megy könnyen a szóhasználat: cigány, roma – melyik megnevezést használjuk, hogy senkit ne sértsünk meg? Timikét a tábor után aztán napokig nem láttuk a szerkesztőségben: több napon át, home office-ban dolgozott azon, hogy a legapróbb részletekig számoljon be a roma szabadegyetemen elhangzott témákról. Így kaptunk rá választ, melyik a jobb-rosszabb megnevezés, hogy hogyan is kell történjen az érzékenyítés.

Olvasd el itt »

Az élet, az már csak élet »

Ha volt olyan cikk, videó, amelyet megkönnyeztem, az Eszter és Timi, Az élet, az már csak élet című videója volt, amelyben utoljára hallatszik a városfalvi iskola gyermekzsivaja, a gyermekek énekszója: „Mi már Isten veled, mi már Isten veled …” éneklik a kisdiákok, és mi eközben libabőrösen, könnybe lábadt szemmel, tétlenül ülünk a képernyő előtt.

Nézd meg itt »

Ha nincs kendője, azért »

Mahsza Amini, a szeptember 16-án megölt 22 éves kurd nő éppen ugyanannyi idős volt, mint újdonsült kollégánk, Emőke, aki cikkével egy évtizedek óta létező társadalmi-nemi egyenlőségi problémára hívta fel a figyelmünket és járta körül alaposan a témát Sárközy Miklós történésszel, iranistával. Hogy miért? Mert én, te magad, a lányod vagy a testvéred is lehetne Mahsza Amini. 

Olvasd el itt »

Csíki Jazz. Csak nélkül.

Nem voltam még a Csíki Jazz-en. Soha. De Robi beszámolóját olvasva, felírtam a listámra: jövőben kell nekem egy év hosszig tartó ölelés! Robi szerint ugyanis a Csíki Jazz olyan, mint egy ölelés, ami után úgy érezhetjük, mégsem annyira szar ez a világ. Na, ha valami, épp ez kell a jövő évben! Jazz, ölelés, ez, meg az …

Olvasd el itt »