11 szociális intézményt bezártak, 25 tevékenységét felfüggesztették

Összesen 998 szociális intézménynél tartott ellenőrzéseket az Országos Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (ANPIS) hétfőn és kedden. Tizenegyet közülük bezártak, 25-ben felfüggesztették a tevékenységet.

Az ANPIS közleménye szerint Bukarestben négy, Konstanca megyében kettő, Giurgiu, Hunyad, Máramaros, Maros és Szatmár megyében pedig egy-egy létesítményt zártak be, ugyanakkor felfüggesztették 11 bukaresti, 7 Giurgiu megyei, 2 Ilfov megyei, 2 Temes megyei és 1-1 Arad, Konstanca, illetve Vâlcea megyei szociális intézmény tevékenységét.

A szociális létesítmények országos szintű ellenőrzését múlt héten szerdán Marcel Ciolacu kormányfő rendelte el, miután kedden több mint száz idős bentlakót mentettek ki a rendőrök három Voluntari-i idősotthonból, amikor kiderült, hogy bántalmazták, éheztetették és ingyenmunkára kényszerítették őket – írja az Agerpres.

A Hargita megyei ellenőrzésekkel kapcsolatban többször is kerestük Adrian Pănescut, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal sajtószóvivőjét, de nem sikerült elérni.

Kiemelt kép: TVR Timișoara Facebook-oldala.