Túl vagyok rajtad, b…!

Az idei Vibe biztosította, hogy torkunk szakadtából skandáljunk kurvákról, pénzről, meg a velük szorosan összefüggő karrierről.

Az elmúlt héten valami fantörpikus dolog történt! Több, mint százezer fiatal – azokat is beleszámítva, akik testben már nem, de lélekben annál inkább azok – összefutott a 2023-as Vibe Fesztiválon. Ettek, ittak és élvezték az egész „cuccot”.

Én péntek estére érkeztem meg. Mivel már este kilenc óra fele volt és lemaradtam Tóth Gabi performanszáról és a #sohavégetnemérős Wellhello-ról, úgy döntöttem, hogy átnézek a BSW koncertjére a főszínpadhoz. Abban „reménykedtem”, hogy majd a rajongókkal együtt, torkunk szakadtából üvölthetjük, hogy BAZ+. A koncert vége felé közeledve meg is érkezett a jolly joker és mindenki együtt kiabálta, hogy: „Túl vagyok rajtad, b…”.

De csöcsök vagy segg? A BSW-nél egyszerűen a vagy helyett és van, mindkettő játszik a kurva élettel együtt, megoldva ezzel a választás dilemmáját. Most lehet, hogy értetlenkedve olvasod, hogy ilyesmiket írok, de az idei Vibe line-up biztosította a fesztiválozókat afelől, hogy ne tölthessenek el egy napot sem úgy, hogy ne skandálnának pár sort a kurvákról, a pénzről, meg a velük szorosan összefüggő karrierről. „Csak ez a pénz, pénz, pénz, pénz, kurvák mindenhol!”

Jöhetnétek azzal is, hogy olyan korosztály is olvashatja, amit írok, amely még nem kellene ezekkel a sorokkal találkozzon, de azt kell, hogy mondjam: amíg én a legtöbb BSW számot csak néhanapján elvétve egy-két bulin hallottam, addig a tizenkét évesek kívülről nyomták az összes soha nem elég szerzeményt.

S ha már pénz és skandálás, akkor nem hagyhatjuk szó nélkül a szombati Dzsudló koncertet sem, hisz ki ne ismerné a magyar énekes Lej című slágerét? Egyik felismerést a másik követi, és a pénteki káromkodós, flexelős „sokkból” átesek a jelen felszínes valóságába.

Amíg a színpadon Dzsudló a halál gondolatáról énekel, addig tini lányok százai sikítoznak a kordonok mögött. Van egy sanda gyanúm, hogy ezek a sikítgatások nem a szépen megírt dalszövegnek szóltak, hanem sokkal inkább az előadó jelenlétének. A koncertre alig figyelt valaki, hisz a legtöbben azzal voltak elfoglalva, hogy minél több storyt kitegyenek (amihez természetesen a megfelelő filter kiválasztása percekig tarthat), és minél több snapet küldjenek az otthon maradt barátoknak.

Az el nem költött pénz története

Ha voltál a fesztiválon, akkor azt is tudod, hogy mi az a FestiPay kártya. Ha nem „itt egy rövid bemutatás (értheted úgy is), hogy lásd, semmi jóról nem maradtál le. A FestiPay rendezvények és fesztiválok számára nyújt teljeskörű, készpénzmentes fizetési megoldásokat” – olvasható weboldalukon –, ami teljesen jól is hangzik, mindaddig, amíg az elméletet át nem ültetjük a gyakorlatba.

Első nap sikerült nekem is közelebbről megismerkedni ezzel a „csodálatos” rendszerrel. Olyannyira, hogy miután az első két órában kicsúszott a kártyám a farzsebemből, közel negyvenöt percet vártam a FestiPay főhadiszállásaként szolgáló, már-már szaunaként funkcionáló levegőtlen konténerében, hogy a régi kártyát letiltassam és egy újat adjanak helyébe.

Nem mindenki volt ilyen szerencsés, hisz az előttem álló középkorú férfival is megesett, hogy amíg a „nagyon jól kitalált” adminisztrációt a FestiPay munkatársai elvégezték, addigra már nem maradt egy leje sem a kártyán, hisz valaki azt közben megtalálta (amire elég nagy az esély egy ekkora fesztiválon), és rögtön le is vette róla a pénzt.

Aki éjjel legény, az másnap?

Ha már túlestünk a koncerteken, és feldolgoztuk a FestiPay élményét, nézzük meg, hogy milyen módon regenerálódott és szórakozott a fiatalok hada a fesztivál fennmaradó idejében.

A Maros Sport- és Szabadidő Központ (magyarul: Weekend) kiváló lehetőséget biztosított volna a melegben való hűsölésre, azonban amikor vasárnap ellátogattam oda, a Vibe Fesztivál résztvevői inkább az éttermek közelében vagy távolabb a medencéktől, a fűben heverésztek, napoztak és kártyáztak.

Habár a Fashion Cornerben, a Vibe Koliban és más szabadidős sátrakban egész nap rengeteg program és előadás várt az érdeklődőkre, a fiatalok nagy része inkább csak az estére tért vissza. Napközben a legtöbben inkább pihentek, leküzdötték a másnap keservesen sajgó fejfájását, és összeszedték magukat az éjszakai csápolásra.

A legtöbben talán a vasárnapi trombita szót várták, amit mi sem igazolhatna jobban, hogy a 23:30-kor kezdődő Timmy Trumpet koncertre már jóval 23:00 óra előtt elkezdett gyülekezni a tömeg. Akkora buli volt, hogy a legtöbben még pisilni sem mentek el, hisz féltek attól, hogy a legütősebb részről fognak lemaradni. Akinek meg elfogyott az itala, az a tömegen át futkározott, hogy egy újabb pohár valamivel térjen vissza, amit aztán a következő droppnál a körülötte állók nyakába önthet.

Akik már teljesen kikészültek, és nem bírták tovább tartani, azok hirtelen felpattantak, és a kerítés mellett hajítottak egy sárgát, majd gyorsan szaladtak is vissza, hogy a több ezer emberrel, és persze Timmy Trumpettel együtt skandálják: Ria-ria, Hungária!

Téged is hívtak telefonon egy koncert kellős közepén? Netán hangüzenetet is hagytak? Kaptad meg ugyanazt az üzenetet egymás után tízszer? Biztos vagyok benne, hogy igen. Szerencsére ha benéztél a Black Box-ba vagy az MVM Arénába, mindig találtál valakiket – még ha éppen nem is őket kerested –, akikkel lógni tudtál. Az MVM aréna kommersz elektronikus zenével csábította magához az embereket, míg a Black Box-ban a techno zenét kedvelők topoghattak.

Összességében egy kellemes fesztivált zárhattunk: találkoztunk rég nem látott arcokkal, beszélgettünk a napfelkeltében, és bővítettük a magyar nyelv nagyszótárát a „nyomod fasz” kifejezéssel, amit a Timmy Trumpeten tanultunk. Mint kiderült, az angol push dick magyar változata, az internet népe szerint bátorító jellegű felszólítás.

Mostanra már biztosan mindenki felszusszant egy kicsit, és aludt egyet az otthon kényelmében, de megállásra esély sincs, hisz hamarosan kezdődik a következő fesztivál. A jövő évi Vibe dátumát is megtudtuk a szervezők hétfői közleményéből: ha idén lemaradtál, 2024-ben július 4. és 7. között lesz lehetőséged újból bulizni a Maros-parton.

Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok