Zsanett komolyan veszi a vezetést

Udvarhely első női diákpolgármestere lett Péter Zsanett, a RetRoyals nevű csapat elnökjelöltje. A Diáknapok záróestje óta ezzel a tudattal él a diákság, de felmerülhet, vajon ez mit jelent pontosan. „Új munkahelyétől”, a polgármesteri hivataltól indulva fagyizni mentünk, hátha választ kapok kérdéseimre, és jobban megismerhetem évfolyamtársam, akivel nap mint nap találkozunk a Pedában, ahol legtöbbször mosolyogni látom a „kicsi tanítónénit”.

Az Udvarhelyi Fiatal Fórum által szervezett Diáknapokon résztvevő csapatoknak meg kellett fogalmazniuk három célt, amelyek a diákok érdekeit szolgálnák. Zsanett csapata az esemény Facebook-oldalán található posztban azt írta, jelöltjük több diákmunka-lehetőséget és diákkedvezményt szeretne Udvarhelyre, retro témájú esteket szervezne szabadtéri mozizással és bulival, emellett zenedobozokat helyeztetne el a város különböző pontjain, ezzel feldobva a mindennapi életet.

Ilyenek voltak a 28. Diáknapok:

 Véget értek a diáknapok

A Dynastival nyerte a diáknapokat

Még riválisaikat is biztatták a diákcsapatok

Birkózni és csókot kapni is lehetett a diáknapokon

Amíg tudsz kiabálni, nincs tele a szád

Nagyanyám is itt született (videóval)

Szabályszegések, meglepetések és Holdig érő szerelem

Nem is tudta, hogy létezik diákpolgármester, míg spontán nem jelentkezett csapatával a Diáknapokra. Hallott olyat, hogy korábbi diákpolgármesterek nem teljesítették céljaikat, ő nem szeretne ilyen lenni. Szerinte egy jó diákpolgármester hiteles, céltudatos, határozott, elszánt, alázatos, lelkiismeretes, a diákok érdekeit nézi és jó kapcsolatban van velük, hiszen így ismerheti meg igényeiket. Szeretné megvalósítani céljait, viszont nyilvánvalónak tartja, hogy lesznek olyanok, melyeket nem lehet, vagy nem kap támogatókat rá. Hatalmas felelősségnek tartja, hogy ő képviseli az egész udvarhelyi diákságot, komolyan akarja venni szerepét, a diákok érdekeit akarja szolgálni, akik fordulhatnak hozzá kérdésekkel és kérésekkel. Nem érzi azt, hogy túlvállalta volna magát, hiszen ha szeretne valamit, motivált és lelkes, akkor „odateszem magam”. Megkérdeztem, el tudná-e képzelni magát később politikusként, például polgármesterként. Nem tudja, hiszen lehet olyan oldala a politikának, amit nem kedvelne, vagy olyan döntéseket kellene meghoznia, amiket nem szeretne.

Beszélgetésünk óta Toth Timivel, az UFF-elnökkel részt vett a májusi tanácsülésen, ahol elmondták a célokat, melyekhez a városháza támogatására van szükségük.

Riválisnak tartod-e Gálfi Árpádot?

Zsani mosolyogva válaszolja: – Nyilván nem, mivel ő a polgármester, együtt dolgozva tudjuk elérni a célokat.

Kíváncsi, mit fog szólni ötleteihez, lenne-e költségvetés kivitelezni őket. Szerinte esélyes, hogy lepattintják, esetleg egy-két hét után eltűnik az érdeklődés iránta, de reméli, nem lesz így, hiszen támogatás nélkül nehéz kivitelezni bármit is.

Interjú közben kezébe nyomtak egy papírt: megváltóra van szüksége.

Beszéltünk arról is, mit tett volna meg, hogy megválasszák: nem ment volna át tűzön-vízen, mint más jelöltek akik nagyon szerettek volna diákpolgármesterek lenni. Ezért lepődött meg, amikor kimondták a nevét és felhívták a színpadra. Nem tudja, miért rá szavaztak a legtöbben, de „megtisztelve érzem magam” – máris úgy fogalmaz, mint egy politikus. Nem kampányolt, csupán egyszer posztolt saját oldalára és néhány ismerősének szólt a helyzetről, szerinte inkább csapatának köszönhető a siker, akik reklámozták. A RetRoyals nem nyertesként végezte a Diáknapokat – mely szerinte egy nagy buli volt –, de a csapat nagyon örül jelöltjük győzelmének, talán jobban, mint ő maga – ecsetelte Zsani.

Már a sárgabarackos fagyinál tartottunk, amikor mesélt arról, hogy csapatában vezető pozíciót töltött be. A visszajelzések alapján jól megy neki az irányítás, a Hargita Business Centerben részt vett egy önismeret alapú vállalkozóképzésen, ahol segítettek a résztvevőknek csapatban dolgozni, ő volt a csapat irányítója, ott már bebizonyosodott, hogy jó ebben. Nem szeret úgy irányítani, hogy csak az legyen, amit ő akar, inkább mindenki véleményét meghallgatja, és terelgeti a csapatot

Beszéltünk a céljairól is,

a zenedobozokról először. Szerinte hangulatosabbá tennék a várost, ha ilyenek lennének a parkban vagy a sétatéren, és előre meghatározott időközökben zene szólna belőlük, nem túl hangosan, mert zavarná a környéken élőket. Konzultált erről Toth Timivel, az UFF elnökével, aki azt tanácsolta, hogy inkább a diákmunkára fókuszáljon, ami sürgetőbb és jobban szolgálja a diákok érdekeit.

Másik célja, a retro estek megvalósításához a Szejkét szemelte ki, csupán engedélyre és eszközre van szüksége, és indulhatna a mozi, akár autós is.

A filmek megvásárlásához szüksége lenne támogatókra, amihez vállalkozókat fog megkeresni. A mozizás utáni bulit szerinte a Jungle-ben meg lehetne tartani, még az is lehet, megszabja, milyen öltözékben érkezzenek az emberek, így fenntartva a retro tematikát. Azok sincsenek kizárva a buliból, akik nem szeretik a retro zenéket – felel erre irányuló kérdésemre –, mivel rengeteg olyan műfaj van, ami retro, és nem csak magyar zenék szólhatnának, úgyhogy mindenki megtalálja önmagát a táncparketten.

Hamarosan itt a nyár, a diákok munkát, a vállalkozások pedig diákmunkásokat keresnek. Fel fogja venni a kapcsolatot az Udvarhelyi Mikrovállalkozások Szövetségével és az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségével, begyűjti tőlük a munkalehetőségeket, melyeket közzé fog tenni az UFF vagy a Diáknapok Facebook-oldalán. 

Toth Timitől a diákkedvezményekkel kapcsolatban azt az ötletet kapta, hogy felkereshetne egy kávézót, és megbeszélhetné, a diákok ár alatt tudjanak vásárolni, esetleg többet kapjanak a kifizetett összegért. Akár egy-két lej kedvezmény is sokat jelentene, és emiatt sokan látogatnák a kávézót is. Az interjú óta sikerült is megvalósítania ezt: ha valaki tízest kap matekből, jár neki egy ingyen fagyi a Nefelejcsben, ha felmutatja egy diák ellenőrzőjét a Vekker kávézóban, akkor 10%-os kedvezményt kap a tanév végéig. Eredetileg érettségi tantárgyakból szerzett kilencesért vagy tízesért járt volna egy tíz lejes utalvány itt, viszont néhány diák visszaélt a helyzettel, és maguknak írták be a jó jegyeket.

Habár csak három célt fogalmazhatott meg, a szelektív hulladékgyűjtést is szeretné népszerűsíteni, és szintén Toth Timire hallgatva kialakítana egy közösségi teret a diákság számára, melyre az UFF kihasználatlan, felújításra szoruló pincéje alkalmas hely lenne, és akár pingpongesteket is szervezhetne.

A többi jelölt ötleteinek megvalósítására is nyitott Zsanett. Rövidesen együttműködhet velük, mert a Diáknapokon zsűriző Művelődési Ház igazgatónőjének tetszettek a jelöltek által megfogalmazott célok, és mind a huszonketten találkozni fognak vele, hogy kiválogassák, melyekben tudna segítségükre lenni.

Jövőre nem hiszi, hogy jelöltetné magát, hiszen tizenkettedikes lesz, egyetemre kell majd mennie és egyetemistaként nem tudja, mennyire tudna itthon diákpolgármesterként tevékenykedni.