Zorán koncerttel indul az idei udvarhelyi városnapok

Fotó: Máté Emőke

Zorán, a Margaret Island, a Lóci játszik, a Hooligans, a Budapest Bár és a Parno Graszt is fellép az idei, június 21. és 26. között rendezendő Udvarhely Napokon, derült ki az ezt beharangozó sajtótájékoztatón, amelyen ismertették a „vázlatos” programot.

Ezt megpróbálták úgy összeállítani, hogy minden korosztálynak és zenei ízlésnek egy kicsit meg tudjunk felelni – kezdett bele a fellépők leleplezésébe Simon Mária Tímea, az egyik főszervező intézmény, a Művelődési Ház igazgatója. Mint megtudtuk, több helyszínen is lesznek koncertek: az idén is a városi park lesz az esemény „szíve”, illetve a mellette levő minifocipálya, de a strand, a sportcsarnok és a városháza udvara is a városnapok helyszínéül szolgál majd. 

Akik színpadra lépnek

A városháza udvarán klasszikus és világzenei előadások lesznek: csütörtökön fellép a Somogyi Quartet, pénteken pedig Lakatos Mónika. Szombaton a Székelyföldi Filharmónia meghívására egy harsona kvartett ad koncertet. Vasárnap a Filharmónia a Swing á la Djangoval és Koszorús Krisztinával közösen zenél majd az érdeklődőknek. 

A városi parkban a könnyedebb muzsika lesz a főszerepben, csütörtökön a Parno Graszt, pénteken a Budapest Bár és a Hooligans, szombaton a Lóci játszik és a Margaret Island ad koncertet. A nulladik napra, szerdára pedig Zoránt sikerült meghívni, aki a sportcsarnokban lép majd fel – sorolta Simon Mária Tímea.

Újra láthatjuk a Tomcsa Sándor Színház, az Udvarhely Néptáncműhely és a Vox Gimiensis diákkórus közös produkcióját, a Forradalom.ma című, Tóth Árpád által rendezett előadást. Bár ez egy március 15-ei előadás, „de nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy ilyen nagy csapat egy ilyen nagy előkészülettel létrehozott előadást egyszer játsszon és az udvarhelyi közönség nagy része lemaradjon róla”, úgyhogy ismét elővették, magyarázta Nagy Pál színházigazgató. „Idén amúgy is Petőfi év van, úgyhogy, ha nagyon kell, tudjuk ideologizálni, viszont szerintem nem kell, mert magáért beszél ez az esemény” – tette hozzá. A Forradalom.ma 3.0 csütörtökön este 22 órától kerül színpadra a minifocipályán.  

Nagy Pál még elmondta, a szatmárnémeti és a sepsiszentgyörgyi bábszínházak is vendégszerepelnek Udvarhelyen a városnapok alkalmával, az előadásokkal több korosztályt is szeretnének majd megszólítani.

A színpadon kívül 

Szőcs Endre igazgató szerint ugyanígy szeretnének minden korosztályhoz szólni a Városi Könyvtár programjai is, amelyek fő témája a játék éve. Készülnek egyaránt kültéri és beltéri játékokkal, valamint az idén több új társasjátékot is beszereztek, amelyeket kipróbálhatnak majd az érdeklődők az Udvarhely Napok alkalmával. 

A múzeumok éjszakája az idén is egybeesik a városnapokkal, közölte Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója, éppen ezért intézményük alternatív helyszínként szolgál. A programjukban visszaköszön a játék éve, hiszen többek között, június 22-én kiállítják a Budapesti Történelmi Múzeumból érkező játékkatonákat. 

A múzeumok éjszakája szombaton, június 24-én délután kezdődik bábszínházzal és gyerekkoncerttel, majd amikor a város másik pontján koncertek zajlanak, Berecz András fogja alternativ programmal várni az érdeklődőket, avatott be az igazgató. Azt is elárulta, hogy az udvaron római kori történelmi játékok zajlanak majd, és végül a múzeumok éjszakáját filmvetítéssel zárják.  

A Néptáncműhely amellett, hogy részt vesz a Forradalom.ma előadásban, folkkocsmát és  táncházat szervez a városnapok idejére. 

Díjak és testvérek 

A sportcsarnokban Játék Expo lesz, és ahogy az előző években megszokhattuk, a városi parkban civil falu, ahol jelen lesz többek között a Hargita Business Center, a Lilapont Egyesület, a Vöröskereszt, a Caritas és a Városi Kórház is, de továbbra is várják a jelentkezőket.  

A városnapok zárónapján, június 26-án, hétfőn dísztanácsülést szerveznek, ahol egy díszpolgári címet és három Pro Urbe-díjat osztanak ki – avatott be Gálfi Árpád polgármester, aki bízik abban, hogy Udvarhely mind a 16 testvértelepülése velünk együtt fog ünnepelni.