Zátonyra futott Románia?

A szociáldemokrata törvényhozók szerdán benyújtották a bizalmatlansági indítványt a Florin Cîţu által vezetett kormány ellen. „A zátonyra futott Románia. A Cîţu-kormány fantasztikus rekordja” című indítványban a szociáldemokraták azt állítják, hogy a PNL-USR-RMDSZ alkotta kormánykoalíció „elképesztő sebességgel sodorja a román gazdaságot a szakadék felé”, ezért szerintük itt az ideje, hogy a Cîţu-kormány távozzon – írja az Agerpres hírügynökség.

A jelenlegi kormány katasztrófát jelent a románok és a román cégek számára. Az országos helyreállítási terv (PNRR) egy katasztrófa. Befagyasztották a nyugdíjakat, a béreket, a gyereknevelési támogatást, a PNRR-ben pedig kizárólag olyan reformterveket látunk, amelyek katasztrofális következményekkel járnak Románia számára, de sok pénzt jelentenek a kormány politikai ügyfeleinek” – fejtette ki Sorin Grindeanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) első alelnöke a parlamentben. Indítványukban ilyeneket írnak, hogy a számlák árai megduplázódtak, az alapvető élelmiszerek luxuscikkekké váltak, az alapvető gyógyszerek nagyon drágák, az euró árfolyama elérte az 5 lejt, egy liter benzin meghaladta a 6 lejt. Az indítvány teljes szövegét ide kattintva töltheted el.

Grindeanu reméli, hogy a jelenlegi kormánykoalícióban is lesznek olyanok, akik meg fogják szavazni a bizalmatlansági indítványt, amelyről valószínűleg jövő héten fognak vitatkozni és dönteni. Az alelnöknek tudomása van arról, hogy az AUR megszavazza majd a bizalmatlansági indítványt, és a Mediafaxnak elárulta, hogy Marcel Ciolacu pártelnök másokkal is folytatott tárgyalásokat, de nem ment bele részletekbe az alelnök. Mindez azután, hogy Ciolacu még hétfőn azt nyilatkozta, vannak jelek arról, hogy PNL-s parlamenti képviselők is megszavazzák az indítványt. A PNL elnöke, Ludovic Orban azt mondta, bízik kollégáiban, a liberális törvényhozókban, a frakció jelen lesz a szavazáson, de tartózkodni fognak.

Amennyiben a kormány megbukik, a PSD kész előterjeszteni a miniszterelnöki javaslatát, és kormányozni is – írja még a Digi24 a szocialista vezérre hivatkozva. Arra a kérdésre, hogy Ciolacu távolléte az indítvány benyújtásakor értelmezhető-e úgy, hogy Grindeanu lehet a PSD miniszterelnökjelöltje, Grindeanu azt válaszolta, hogy ebben a pillanatban van egy javaslat, amelyet a Nemzeti Politikai Tanács megszavazott, ez Alexandru Rafila virológus, akinek a neve a parlamenti választások után is felmerült a tisztségre.

Van esély rá?

A képviselőház és a szenátus 466 szavazatot számlál összesen, ennek a fele plusz egy kell a kormánybuktatáshoz, azaz 234 szavazat.

A parlament honlapja szerint a biztosan kormány ellen szavazó ellenzékből a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) 47 szenátora és 110 képviselője van, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) frakciói 13 szenátorból és 31 képviselőből állnak, ez összesen 201 szavazat. Ha a függetlenek, három képviselő és egy szenátor, illetve a nemzeti kisebbségek 18 képviselője is mind velük tart, akkor is csak 223-nél tartunk, tehát további 11 kormánypárti embert kellene meggyőzniük, hogy sikeres legyen az indítvány.

A kormánykoalíciót alkotó Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 41 szenátora és 93 képviselője van, az USR–PLUS 25 szenátori és 55 képviselői helye, az RMDSZ pedig 9 szenátora és 20 képviselője van, miután Apjok Norbertet kizárták, ő függetlenként folytatja. A két másik független képviselő és egy szenátor az AUR-ból került ki.

Kiemelt fotó: debanat.ro