Zárva maradhatnak az iskolák a téli vakáció után

Nagy eséllyel zárva tartanak majd az iskolák januárban, mert a pedagógusok sztrájkkal készülnek tiltakozni amiatt, hogy jövőre nem a törvénynek megfelelően nő a fizetésük – derül ki két szakszervezeti szövetség vezetőjének nyilatkozataiból.

Már pénteken tájékoztatták a kormányt arról, hogy január 3-a után nagy valószínűséggel sztrájkolni fognak az oktatási alkalmazottak, ezért a szünidő után nem nyitnak ki az iskolák, mondta el az Agerpresnek a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, Simion Hăncescu és Marian Nistor, a Spiru Haret szakszervezeti szövetség vezetője.

A szakszervezeti vezetők elmondták, az elégedetlenség oka az, hogy a kormány a törvényben előírt 16 százalék helyett csak 4 százalékkal emelné jövőre a pedagógusok bérét, a kisegítő személyzetnek pedig egyáltalán nem nő a fizetése. Szerintük a kormány bebizonyította, hogy az oktatás nem tartozik a prioritásai közé, egy fiatal tanár pedig nem tud havi 2.200 lejből megélni, hangsúlyozták.

A jogszabály szerint már tavaly szeptemberben emelni kellett volna a tanügyi dolgozók fizetését, ám ezt az akkori kormány elhalasztotta. Idén szintén nem kaptak béremelést, a pénzügyminisztérium pedig jövőre be akarta fagyasztani a közalkalmazotti fizetéseket, tették hozzá.

A csupán 4 százalékos emelés átlagban nettó 70 lejes emelést jelent tanáronként, „ami csúfság, és lázadoznak miatta az emberek” – tette hozzá Hăncescu.