Zárva marad a Bethlen utca felmart szakasza

Fotó: Szabó Apor

A gázvezetékek cseréje tovább tart a Bethlen Gábor utcában, így a bíróság és a kórház melletti körforgalom között november 6-ig lehet számítani útlezárásra, minden nap reggel 9 és este 8 óra között – közölte a helyi rendőrség szerdán. A több napos munkát az indokolja, hogy 300 méter vezetékről van szó. Minden az időjárástól függ: ha ilyen marad az idő, akkor a héten sikerül elvégezni a vezetékek cseréjét, ha elromlik, akkor nem tudják megmondani előre, nyilatkozta portálunknak Zörgő Noémi. Egyelőre erre a hétre kérték a lezárást, és az a cél, hogy minél hamarabb aszfalt kerüljön az említett szakaszra.

A munkálatokat egyébként a Hargita megyei kulturális igazgatóság értesítése és véleményezése nélkül, sürgősségi eljárással indították el, mondta el portálunknak Bakos László az intézmény vezetője. Így szerdán egy kollegájuk kint járt a helyszínen, a részletekről őt kérdeztük. Kosza Antal régész elárulta, nem találtak semmit, elmondása szerint a régészeti felügyelet azért volt indokolt, mert a terület egy olyan zónának számít, ahonnan esetlegesen előkerülhetnek régészeti leletek (volt egy közeli ásatás a törvényszék mögötti telken). De úgy tűnik a leletek nagyon mélyen vannak, a munkálatok pedig felettük zajlanak, így nem károsítják azokat.

Azt is elmondta, hogy az úgynevezett kötelező jellegű aviz (véleményezés) megszerzése a dobozok miatt akadt el, amibe a nyomásszabályozót és az órákat teszik. Ehhez nem volt terv, és a mai napig sincs, annak ellenére sem, hogy a törvény szerint amire befejezik a munkálatok, az összes ilyen véleményezés meg kell, hogy legyen. Jelenleg a föld alatt történő munkát végzik, a műemlékes véleményezés megszerzéséig annyit tudnak csinálni, hogy az új vezetékeket a bekötésekhez vezetik közvetlenül a régi mellet, a maradék munkát pedig az engedély után, egy későbbi időpontban is meg tudják majd csinálni.

A városháza szóvivője azt nyilatkozta, hogy a dobozok cseréje miatt nem lesz szükséges egy újabb útlezárás, csak abban az esetben, ha át kell vágják az utat, de az semmiképp nem lesz ilyen drasztikus: időszakosan, a parkolás megszüntetésével egysávos közlekedéssel is meg tudják majd oldani. A munkálatok gyorsított indítása elmondása szerint nem egyedi eset, az összes gázvezetékcserére jellemző, a szivárgások megelőzése miatt kérik így.