Zakariás Zoltánnak nyílik a parlamenti tulipán

A néppártos Zakariás Zoltán lesz az RMDSZ udvarhelyszéki képviselőjelöltje.
fotó: Szabó Károly | Facebook

A Szövetségi Állandó Tanács október 16-án véglegesítette az RMDSZ parlamenti listáin induló jelöltek névsorát, három megyében is változtattak az eredeti listákon, hogy helyet csináljanak a szórvány és az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltjeinek. Udvarhelyszék is az érintettek között van.

Benedek Zakariás egy megyével odébb

Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, hogy összesen 566 jelöltje van a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek az országban, 5 a külföldi szavazókörzetekben. Minden területi szervezet meghozta a maga döntését, többnyire erdélyi megyékből jelöltek, de Bukarestből, Gorj, Mehedinti megyékben is van induló, ahol van szervezete az RMDSZ-nek. 34 megyében teljes listával indul az RMDSZ.

A 2012 óta bevezetett hagyománynak megfelelően idén is befutó helyet biztosítanak a szórványképviseletnek „szolidaritásból irántuk”. A korábban udvarhelyszéki listán bejutott Benedek Zakariást javasolják továbbra is, ezúttal a Kovászna megyei lista harmadik befutó helyén fog szerepelni.

Az EMSZ-nek nyílik a tulipán, a POL-nak nem

Az Erdélyi Magyar Szövetség képviselőivel háromszor találkoztak az RMDSZ vezetői. Az EMSZ tárgyalói először 2-6, másodszor három, végül két befutó helyet kértek az RMDSZ-től, ezt jóvá is hagyta a SZÁT, akárcsak a négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon. Annak ellenére döntöttek így, Kelemen szerint „nagyvonalúan”, hogy az önkormányzati választásokon az EMSZ jelöltjei alulmaradtak 2016-hoz képest. Az egyik befutó a Maros megyei lista harmadik helyén az MPP-s Kulcsár-Terza József, aki 2016-ban Kovászna megyéből jutott be. A Hargita megyei ötödik helyet pedig a néppártos Zakariás Zoltánnak, leköszönő megyei tanácsosnak ajánlották fel, így a második mandátumára készülő Sebestyén Csabát kiütötték.

Kelemen Hunor elárulta, hogy az írásos egyezséget Mezei János MPP-elnökkel, az EMSZ társelnökével kötik meg, mert Csomortányi István EMNP-elnökkel a hírhedt karlendítése miatt nem tudnak tárgyalni.

Kérdésünkre az RMDSZ elnöke megerősítette, hogy Gálfi Árpád és a POL részéről is érkezett megkeresés, hogy saját képviselő- és szenátorjelölteket indíthassanak az RMDSZ listáján, de ezt a SZÁT elutasította, ettől függetlenül személyesen megígérte a polgármesternek, hogy Udvarhely városát támogatni fogják az RMDSZ-es képviselők. Kelemen kategorikusan fogalmazott: a jelöltállítás ügyében az RMDSZ nem szövetkezhet sem a POL-lal, sem Gálfi Árpáddal mint magánszeméllyel. 

Az RMDSZ-szel szövetséges ifjúsági szervezet, a MIÉRT is kért egy helyet, erre Olteán Csongort javasolták. Tisztán befutó helyet nem, de a Bihar megyei szervezet a harmadik “billegő” helyet ajánlotta fel, várják, hogy a MIÉRT elfogadja-e az ajánlatot.

A Mikulás hozza a választásokat és a jobbközép kormányt!

Az RMDSZ elnöke szerint a december 6-ai időpont tartható a parlamenti választásokra, úgy tudja, ez ügyben már el is indították az eljárást. Valóban létezik egy alkotmányjogi vita a kormány és a parlament között, de az államelnöktől azt várják, hogy egyeztetésre hívjra a pártokat. Nem hiszi, hogy a választások jövő február-márciusra halasztása, amiért a PSD kardoskodik, járványügyi szempontból kevésbé kockázatos lenne. A PNL-vel nem lesz tárgyalás a kormányra lépésről a választások előtt, de Kelemen fenntartja, hogy közép-jobboldali kormányban gondolkodnak, ehhez parlamenti többségre van szükség, amit még nem lehet megjósolni.