Zaig: a hagyomány, a modernitás és az erdélyiség egyesítője

A Zaig pincészetnél bepillantást kaptunk nemcsak a pince fejlődésének szakaszaiba, a hosszú időre visszanyúló történelmükbe, de abba is, mik az anyagi különbségek a modern és a hagyományos borkészítés között.

A multikulturális Eckehardt Zaig, tulajdonos és borász családja szőlőbirtokának egy részét nagyapjától örökölte, aki a két világháború között telepítette be a tekei (Beszterce-Naszód megye) szőlőst. Ez a szőlős még mindig megvan! Azóta művelik és még a kommunizmus alatt se hanyagolták el.

Édesapja elmeséléseiből tudja, hogy akkor még tehenes szekéren szállította nagyapja a bort Kolozsvárra eladásra.

Azt hitte, hibásak a számok

A régi szőlőtőkéket hagyományos erdélyi módszerrel termesztik, vagyis nem drótra húzzák, hanem szőlőkarókra. Lévén, hogy nagyon idős szőlőtőkékről beszélünk, kevés termést hoznak, viszont nagyon jó minőségűt. Nevetve meséli Eckehardt, hogy az első évben, amikor meglátta a könyvelést, azt hitte, hibásak a számok, de a következő évben megbizonyosodott arról, hogy a számok nem hazudtak, és igencsak kevés termést hoznak a régi tőkék, a megművelésük meg annál többe kerül. Az 1,5 hektár hagyományos szőlősnek a költségvetése megfelel 11 hektárnyi újonnan telepített szőlős költségvetésének. De a minőség meghálálja a nehéz munkát.

A „gemischter Satz”, vagyis a vegyes szőlős az, ahol a különböző szőlőfajták egy területen vannak. Eckehardt öröksége is így volt ültetve. Így a bor is egy keverék különböző fajtákból. Ez a régebb bevett módszer volt. A leányka szőlő és a muskotály keverékét érlelték. Itt nem beszélhetünk házasításról, mert a már kierjedt bort és nem a szőlőt házasítják. A leányka hozta a savat és a testet, a muskotály pedig az aromáját adta a bornak. 70-30 vagy 80-30 százalékban keverték. Persze, tettek bele, attól függően, hogy mi volt, traminit, neuburgert, rizlinget meg más szőlőfajtákat is.

2013-ban, amikor eldöntötték, hogy komolyan hozzáfognak a szőlőtermesztéshez, ültettek még 7 hektárt, és 2017-ben ezt kitoldották még 4 hektár új szőlőssel.

A régióhoz megfelelően nagyrészt fehérborokat készítenek, de van pinot noir és feketeleányka szőlőjük is, amikből egyelőre csak rozé készül, de ez még változhat.

Boraik a DOC Lechința – Teaca osztályozásba vannak besorolva, ám a régi szőlőst még nem lehetett besorolni. Rengeteg papírmunkával jár, de az is gond, hogy a szőlős vegyesen van ültetve, és az előírások ezt nem engedik meg.

Nagyon tiszta, elegáns és célegyenes boraik vannak

Reduktívan dolgoznak, csak kis mennyiségben érlelnek borokat 225 literes tölgyfahordókban. Cristina Carazan meséli, hogy a tramini egy részét például barrique-ban erjesztették, volt chardonnay is, amit ebben érleltek. Kísérleteznek vadélesztővel is, de egyelőre csak fajélesztőt használnak. Még sok terv és ötlet van.

A szerzőről

Ozsváth Kinga sommelier Németországban végezte a borpincér iskolát ahol az IHK Akadémián szerzett oklevelet és rendelkezik a WSET harmadik fokozatával is. A külföldön élő sommelier egy évet tartózkodik itthon 2020 májusától, ezalatt a Villa Vinea pincészetben dolgozik, és céljául tűzte ki az erdélyi pincészetek feltérképezését, leírását. A vele készült interjút és az előző írásait itt olvashatod:

» KINGA, ISZOL TE RENDESEN?
» TOSZKÁNA A KÜKÜLLŐ MENTÉN
» LILIAC: A BOR, AMITŐL FORR A VÉRED
» JÓ BOR CSAK AZ ÉDES?
» HA MÁR A KEZDETEKTŐL ÖSSZEÉR A SZŐLŐ
» SZERELEMFÉLTÉSBŐL SZÜLETETT A PLÉBÁNOS
» SÓBÓL BOR?
» A REJTÉLYES VÖLGY TITKA
» A BORBAN KIFIZETETT FRESKÓ TÖRTÉNETE

A pince kicsi, és még sok munkát kell kézzel végezni, de évről évre fejlődnek. A már részben megvalósított terv egy gravitációs pincehelyiség. Így nem „stresszelik” sokat a bort. Tudniillik minden procedúra, amin átesik, strapálja a bort, és a bor se szereti ezt nagyon, mint ahogy mi se. Ha pumpálás nélkül meg lehet oldani egy pár lépést, már megéri. A végeredményben ez megmutatkozik.

Egy icipicit bort megiszunk?

Ami érdekes, hogy kis üvegekben is palackoznak bort. Ennek van előnye, de hátránya is. A 0.375 literes üvegekben palackozott bort vendéglőkben jobban el lehet adni. Nagy üveget, ha megbontunk fennáll a veszélye, hogy tönkremegy, ha nem isszuk meg 2-3 nap alatt. Sokszor otthon is könnyebb egy kisebb üveget megbontani és kifogyasztani, mint a nagyobbakat. Hátránya az, hogy alacsonyabb az élettartama, mint egy nagyobb üvegben palackozottnak.

Szerencsénk volt a régi szőlősből a fehérleányka és muskotály keverékéből erjesztett bort megkóstolni. Egy tiszta és aromás világ tárult elénk. Illata mezei virágokra, akácra és rózsára emlékeztet. Ízében ott van a nyári alma, barack is. Savassága frissítő, az alkohol kiegyensúlyozott. Egy friss, könnyed bor nyári estékre.

Az első

Komoly a Cristina bora, a 2019-es White No 1. Illatában ott vannak a fehér virágok citrusos nüanszokkal keveredve. Érett citrom, grapefruit, alma, körte és méz társul hozzá. Savassága ropogós, friss, lecsengésében marad a méz, a körte és finom vaníliás íz.

Cristina mint fiatal borász tele van ötletekkel és energiával. Echehardt a hagyomány őrzője, de innovatív és nyitott az újra. Ezt tükrözik a boraik, közös munkájuk eredményei.

Székhely: Teke
Borvidék: Erdély-Hegyalja, DOC Lechința – Teaca
Alapítva: 2013
Hektár: 13
Szőlőfajták: neuburger, fehérleányka, chardonnay, rajnai rizling, királyleányka, furmint, tramini, pinot gris, sauvignon blanc, pinot noir, feketeleányka
Talaj: agyag, homokkő, kevés mészkő
Magasság: 450-580 m
Borász: Cristina Carazan, Eckehardt Zaig
Weboldal: www.zaig.ro
Telefonszám: +40 72 722 5330