Zacher videóban üzent

Udvarhelyen volt a legnagyobb érdeklődés a toxikológus előadására.
Fotó: eventikum.ro

Városunkba látogat Magyarország ismert toxikológusa, Dr. Zacher Gábor, hogy a modern életet érintő mindennapos függőségekről tartson előadást. A négyállomásos turné utolsó napján, február 28-án, csütörtökön két előadást is tart Udvarhelyen, a Stúdió Moziban 17 és 19 órától. „Udvarhely vitte a prímet, ami a jegyeladásokat illeti, még Vásárhely sem volt a nyomában, pedig ott az orvosi egyetem” – mondta el portálunknak Kozma Péter, az eseményt szervező Eventikum megalapítója.

Dr. Zacher Gábor 2018. augusztus 31-ig a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetője. Klinikai toxikológiát oktat a Semmelweis Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Centrumában. 2002 óta igazságügyi szakértőként tevékenykedik és narkológiát oktat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A főszervező megnyugtatott: Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson egyelőre a jegyek kétharmada kelt el, az érdeklődök még foglalhatnak helyet az előadásra ezekben a városokban. Sőt, úgy néz ki, hogy az év végén sikerül még egyszer elhívni a toxikológust.

„Ahogy meghirdettük az eseményt, többen írtak, hogy Kolozsvárra mikor jön, Sepsiszentgyörgy miért maradt ki, Kézdivásárhelyre miért nem jön. Amikor nekifogtunk a szervezésnek, ez is nagy falatnak tűnt. Eleve csak Hargita megyében gondolkodtunk, és, mivel repülővel jön és Vásárhelyen száll le, akkor felvetettük, hogy ott is legyen egy előadás. Van egy szóbeli megállapodásunk, hogy amikor itt lesz, konkretizálunk arról, hogy év vége fele még egyszer jöjjön el, és akkor a sorozatból kimaradt városokat is érintenénk” – mondta el portálunknak Kozma Péter.

Arról is mesélt, hogy az Eventikumot azért hoztak létre, hogy a jogi hátteret biztosítsa Dr. Zacher előadásához, de további tervei is vannak a főként gyergyószentmiklósi fiatalokból álló kezdeményezésnek. A főszervezőt arról is kérdeztük, hogy miért pont Zacherre esett a választás.

„Egy előadása talált meg engem, ami után továbbiakat is néztem, és keresgélni kezdtem az interneten, hogy hol tudnám megnézni egy előadását élőben. Persze, nem találtam ilyent a környéken, és adta magát az ötlet, hogy mi volna, ha…?” – mesélte.

A toxikológust megkérdezték, hogy milyen előadást tartana, ő javasolta, hogy a mindennapi függőségekről legyen szó, hiszen ez korosztályokat átívelve érint mindenkit.

A szervezők szerették volna, hogy ingyenes legyen az előadás, próbáltak pályázni, ezek viszont sikertelenek voltak, így a reklámot önköltségekből fedezik, de úgy gondolják, a belépők árából sikerül majd megtéríteni a szervezésbe fektetett pénzt. „Nagy rizikó volt azért” – tette hozzá Kozma annak kapcsán, hogy nehéz volt felmérni az érdeklődést.

A kezdeményezők minden városban felvették a kapcsolatot különböző szervezetekkel, városunkban az Udvarhelyi Fiatal Fórumot keresték meg, mert úgy érezték, ha Gyergyóban le is tudják menedzselni a szervezést, négyen-ötön kevesek a többihez. Kiderült, az UFF hívta már a toxikológust, és több városba is próbálták már elhozni őt, de Kozma szerint ez most azért sikerülhetett, mert az Eventikum csomagban szervezte az előadásokat. „Az UFF maximálisan mellénk állt, ők azok, akik a legaktívabban segédkeztek” – árulta el a szervező.

Amikor a jövőbeli terveiről kérdeztem, nevetve válaszolta, hogy már sokszor felvetette ő is a csapatban, de mindenki arra intette, hogy előbb ez járjon le, és tudják kiértékelni az első előadássorozatot. Azt még végezetül elárulta: az Eventikum oldalán lehet ajánlani előadókat, mert szeretnék, ha olyan embereket tudnának bevonzani, akikre valóban igény van.