Vörös lett a Küküllő vize

Fotó: Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség

Március 11-én, szerdán jelentették a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrségnek: a Sósfürdő utca végében található vezetéken keresztül vörös színű víz ömlik a Nagy-Küküllőbe,áll a helyi rendőrség oldalán.

A helyi rendőrök értesítették a Hargita Megyei Környezetőrséget meg a vízügyet, a Harviz Rt.-t felszólították, hogy 30 napon belül orvosolja a problémát, és küszöbölje ki a szennyvíz- és az esővíz-vezeték közötti kapcsolatot.

Miután feltérképezték az 1. december 1918 utcai körforgalomtól a Sziget, Tamási Áron, Tomcsa Sándor és Tompa László utcák alatt található szennyvízvezetékeket is, kiderült, hogy a Tompa László utca 36. számnál levő kanálisból származott a szennyezés, ahol egy textilanyagok festésével foglalkozó vállalat található.

Az előtiszító medencéjéből vett minták színe megegyezett a szennyvízcsatornába és a Nagy-Küküllőbe folyó víz színével. A környezetőrség felszólította a vállalatot a helyzet mihamarabbi helyreállítására és tevékenységük azonnali felfüggesztésére, illetve a környezetvédelmi engedély be nem tartása miatt további 25.000 lejes bírságban részesítette őket.