Vízügyek: Kimaradhat Udvarhely a döntéshozásból

Vajon az RMDSZ meggondolja magát?
Archív felvétel.

Rendkívüli tanácsülést kellett összehívnia a polgármesternek az októberi rendes tanácsülésen történtek miatt. A napirend mindössze kétpontos, mindkét határozattervezet arról szól, hogy a Hargita Víz Egyesület következő közgyűlésén a várost képviselnie kell valakinek. Az októberi tanácsülésen Gálfi Árpád az egyik pontot visszavonta, a másikat meg az RMDSZ-frakció a Mike-Ketesdi párossal közreműködésben kaszálta el.

Venczel Attila jegyző az akkori szavazáskor arra emlékeztette a testületet, hogy ezzel csak késleltetik a város képviseletét, a megbízás 30 nap után hallgatólagosan is megtörténik. – Ha a tanács most sem fogja megszavazni, akkor Udvarhely képviselője, vagyis a polgármester bekerül ugyan, de szavazati jog nélkül – pontosított érdeklődésünkre Zörgő Noémi sajtószóvivő.

Az egyik tervezet arról szól,

hogy a polgármestert és az alpolgármestert hatalmazza fel a tanács arra, hogy képviseljék a várost a Hargita Víz Egyesület közgyűlésén, és szavazzák meg a Hargita megyei víz- és szennyvízrendszer fejlesztésére vonatkozó projekt megvalósíthatósági tanulmányát. Ez egy nagyszabású uniós projekt része, Udvarhely esetében ez egy 23,5 millió eurós beruházást jelent, amit az elavult, folyamatosan csőtörésekkel üzemelő víz- és szennyvízhálózat cseréjére (33 km), bővítésére (20 km) fordíthatnak.

A másik újramelegített tervezet lényege, hogy felhatalmazzák Gálfit és Orbánt az egyesület alapító okiratának és statútumának módosítására, ami a vezető tanács összetételét érinti. A javaslat értelmében a három csíkszeredai tag helyett a két csíki mellé egy udvarhelyi tag is bekerülhetne. Ehhez azonban át kell mennie az egyesület közgyűlésen, az érvényes udvarhelyi szavazatokhoz pedig a helyi tanács felhatalmazása szükséges.

A tanácsülés november 22-én, pénteken 9 órától kezdődik a városháza Orbán Balázs termében. A rendkívüli ülés összehívását az indokolta, hogy a Harvíz közgyűlése november 26-án lesz, a rendes tanácsülés pedig csak két nappal később.

Székelyudvarhely egyesületi tagsága szoros összefüggésben van azzal, hogy a városvezetés vízszolgáltatót váltott: 2018. április elsejétől a Harvíz Rt. szolgáltatja a vizet és kezeli a szennyvizet Székelyudvarhelyen az Aqua Nova helyett.

A Hargita megyei egyesületnek harminckét tagja van: három város, huszonnyolc község és a megye. Legfontosabb feladata a szolgáltató működésének a követése, az egységes díjszabás felügyelete és a beruházások koordinálása, egy közösen kidolgozott fejlesztési stratégia mentén. Az utóbbiakhoz szükséges önrészt az egyesületi tagságból fedezik. A részletekről a szolgáltató 2018. évi beszámolója alkalmából itt írtunk.