Vizsgálják a kormányfő doktoriját

A bukaresti Nemzetvédelmi Egyetem (UNAp) kedd délután tájékoztatott, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök kérésére elkezdte a plágiumgyanú kivizsgálását A román hadsereg multinacionális műveletekben való részvételének dimenziója című doktori disszertációja kapcsán.

A miniszterelnök kedden kérte fel a bukaresti Nemzetvédelmi Egyetem etikai bizottságát, hogy vizsgálja meg a 2003-ban megvédett doktori disszertációját. Nicolae Ciucă a pressone.ro portálon megjelent tényfeltáró írásban közöltekre reagálva tette meg ezt a lépést. A cikk szerzője szerint a kormányfő 138 oldalas hadtudományi doktori disszertációjának legalább 42 oldalán plagizált.

Az újságírónak arra a kifogására, miszerint több lábjegyzeti hivatkozás nem szerepel a dolgozata bibliográfiájában, Nicolae Ciucă úgy reagált: éppen ezek a hivatkozások támasztják alá, hogy tisztességesen írta meg a disszertációját, mert legkevesebb egyszer megjelölte az információk forrását. Leszögezte, hogy meggyőződése szerint az akkori törvényes elvárásoknak megfelelően írta meg a doktori dolgozatát, ezért felkérte a Nemzetvédelmi Egyetem etikai bizottságát, hogy vizsgálja meg a plágiumvádak megalapozottságát.

Az őt kormányfőnek kinevező Klaus Iohannis helyesnek és szükségesnek tartotta a lépést, az őt jelölő és támogató Florin Cîțu liberális pártelnök úgy gondolta, a kormányfőnek kötelessége mielőbb tisztázni az ellene felhozott vádakat. Ellenzéki politikusok, köztük Dacian Cioloș USR-elnök és Ludovic Orban volt PNL-elnök a miniszterelnök lemondását követelik, ha a vádak megalapozottnak bizonyulnak.

Agerpres, hírszerk.