Vizsgák vírus idején?

 

Kép forrása: Unsplash

Érettségire, vizsgákra készülni nem kis falat. Hát még, ha egy világjárvány is bejön a képbe!  

Több, mint egy hónapja, hogy az iskolák bezárták kapuikat, de ez nem jelentette az oktatás végét, a Zoom, Google Classroom és hasonló alkalmazások a letöltési listák élére törtek, és a tanítás online folytatódott tovább.

Kíváncsiak voltunk, hogyan alkalmazkodnak a jelenlegi helyzethez városunk végzős tanulói, hogyan lehet koronavírus közben a könyveket bújni, és életed talán első fontosabb vizsgájára készülni. Kilenc székelyudvarhelyi diákot kértünk meg április 5. és 10. között, meséljenek arról, hogy:

Moczás Angella, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákja arról számolt be, hogy ők is, a többi intézményekhez hasonlóan az online oktatással próbálkoznak, kisebb-nagyobb sikerekkel. Határidős feladatokat kapnak, online oldanak közösen érettségi tételeket, a leckék megértéséhez segédanyagokat küldenek a tanáraik Facebook-on, de emellett a Zoom-ot és a Google Classroom-ot is használják. Jegyeket még nem kaptak.

Főleg azok a tantárgyak kerülnek előtérbe, amik a vizsgák szempontjából fontosak.

A szakórák azonban problémásak,

az elméleti fele még megoldható, a gyakorlat már kevésbé, a szokásos félévi és év végi vizsgák sorsa sem dőlt még el, Angi szerint erről csak akkor lesznek majd pontos információk, miután lejár a jelenlegi helyzet.

Reméli, hogy érettségizhet az idén, még ha ennek az lesz is az ára, hogy a nyáron pótolják majd az elmaradásokat. Fontosnak tartja, hogy motivált tudjon maradni, próbál a célra összpontosítani, és pánik nélkül folytatni a felkészülést.  

Bak Zsolt úgy gondolja, hogy rosszabbul is járhattak volna: mielőtt bezárták az iskolákat, ők, a Benedek Elek Pedagógiai Líceum végzősei már egy ideje az ismétléseken dolgoztak, az érettségire előírt tananyagot sikerült befejezniük

Google Classroom, Facebook-, Messenger-csoportok, emailek, SMS – leginkább ezeken a felületeken tartják a kapcsolatot, itt kapják, küldik a kiadott feladatokat, ismétlő teszteket. Leginkább az érettségi tantárgyakra fektetik a hangsúlyt, ezek élveznek elsőbbséget. Jegyeket kaphatnak önkéntesen vállalt és kötelező feladatokra is. 

Bár a tanárok befektetett energiája figyelemre méltó, de rengeteg múlik azon, milyen a diák hozzáállása, és ki mennyi energiát hajlandó mozgósítani a sikeres vizsgák érdekében. Azt gondolja a legfrusztrálóbbnak ebben a helyzetben, hogy nem tudják, milyen formában és mikor fognak lejárni az érettségi vizsgák. Szembemennek online aláírásgyűjtésekkel, mindenféle tervezetekről, megoldásokról, ötletekről hallanak, hol pesszimista, hol optimista jóslatokat.

De semmi sem konkrét.

Ez az, ami a leginkább hozzájárul a bizonytalansághoz, és rontja az általános motiváltságot, ez pedig csak úgy ugorható meg, ha valaki képes felelősségteljesen kezelni a kialakult helyzetet.

Vannak pozitív hozadékai is az online tanulásnak. Mint egyik tanára is kiemelte, most jött el az idő, hogy a tanárok kell felzárkózzanak a diákokhoz, ez pedig rugalmasságra, a diákok iránti bizalomra tanítja őket, megdolgoztatja a kreativitást, és arra készteti, hogy szakadjanak el a megszokott tanítási stílustól. Emellett a kevésbé releváns tantárgyak és felmérések kirostálódnak az órarendből. 

Balázs Ádámnak, a Kós Károly Szaközépiskola diákjának hiányzik az iskola, de nem feltétlenül az oktatás, sokkal inkább a barátok miatt. Pozitívumnak látja, hogy a helyzetnek köszönhetően

megszabadultak a töltelék tantárgyaktól.

Ők is a Google Classroom-ot használják, osztályozást a feladatok visszaküldött megoldásaira kapnak. Nagyon reménykedik benne, hogy nem fagyasztják be az évet, próbál nem is gondolni arra, hogy az idén esetleg elmaradhatnak a vizsgák, próbál minden nap tesztelni és ellenállni annak, hogy a bizonytalanság megingassa. 

A Marin Predában a Zoom a legnépszerűbb felület, mondta el a tizenkettedikes Szász Lehel, ott a tanárok leadják a leckét, a házit, a diákok pedig leírják és megtanulják. Jegyek helyett az utóbbi időben minősítéseket kapnak, az órák többségét megtartják.

Az ő tanulását elősegíti a helyzet, mert könnyebben tanul otthon, az is pozitívum, hogy nem kell felkeljen reggel fél hétkor, hogy beérjen nyolcra az iskolába, tud még egy keveset pihenni.

A motivációját nem befolyásolja a bizonytalanság. Csak azt kell szem előtt tartani, hogy megtartják majd a vizsgákat, még ha tolják is őket, illetve nem szabad megfeledkezni arról, amit szeretnél, és annyit kell készülni, amennyi csak tőled telik, vallja.

Usier Tamara, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium tanulója nagyon szereti, ha pörög az élete, ha vannak teendői és történnek dolgok körülötte. Így nehéz volt számára az első hét, mert teljesen

az ő kezében volt, hogyan osztja be

a napját. Közben tudta, hogy érettségizni is kéne, de ott volt a nagy kérdés: mégis hogyan? Nem volt motivációja, és nem látta értelmét semminek a jelenlegi körülmények között.

Aztán pozitívabban állt a dolgokhoz. Értékelte, hogy a tanárai mindent megtesznek annak érdekében, hogy valamilyen formában eljuttassák az anyagot, főleg a végzős diákokhoz. Leginkább a Google Classroom-ot használják: ide töltik fel a tananyagot, a feladatokat az oktatók, ők pedig a megoldásokat, amiket aztán a tanárok ellenőriznek. Az érettségi tantárgyakra nagyobb hangsúlyt fektetnek, de kaptak már feladatot a kevésbé fontos tantárgyakból is, ezt feleslegesnek érezte Tamara. Jegyeket eddig nem kaptak, és nem is volt szó arról, hogyan fog történni az osztályozás.

Véleménye szerint be tudja fejezni még az idén az iskolát, de a tervezetthez képest jóval később és talán kisebb jegyekkel, mint szerette volna. 

Deák Dániel, az Eötvös József Szakközépiskola tanulója egy hónappal az interjú előtt még el sem tudta volna képzelni, hogy ilyen körülmények között fogja befejezni a tanulmányait. 

Az oktatást ők is online folytatják: rendszerint a tanárok elküldik a tananyagot, kérdéseket tesznek fel, teszteket készítenek, majd egy adott órában, képernyőn keresztül átbeszélik azt. De vannak olyan tanárok is, akikkel írásban kommunikálnak. Jegyeket is kapnak tesztekre, de azt is figyelembe veszik a tanárok, hogy ki-ki mennyire veszi komolyan az online oktatást. Épp ebben az időszakban lennének a szakgyakorlatok, de a jelenlegi helyzet miatt elmaradnak. Ezeket nem lehet online megoldani, de még azt sem tudják, a későbbiekben mi lesz a sorsuk, mondja el Dani. Hiányolja őket:

más ha látod a két szemeddel,

hogyan történik egy folyamat, hogy annak a virágnak vagy növénynek milyen része van, hogy melyik része fontos, érvel. 

A vizsga esetükben egy tételből áll (pl. a káposztapalánta kézi ültetése, kézi gyomirtás a mezőgazdasági kultúrában stb.): első körben elvégzik az adott feladatot, majd bemutatják, és magyarázatokkal támasztják alá. Bár a gyakorlati része igen problémás, nem gondolja, hogy befagyasztanák a tanévet, csak később lesznek majd a vizsgák. 

Dávid Domokos Zalán, a Bányai János Szakközépiskola diákja arról számolt be, hogy az órák nagy részét ők is megtartják. A tanár megosztja a diákokkal a leckét és a feladatokat, ők azt elolvassák, és leírják. Jegyeket még nem kaptak. Akárcsak Dani, ő is a gyakorlati órák hiányáról számolt be, véleménye szerint ezeket majd később pótolják. 

A vizsgájuk szintén tartalmaz gyakorlatot, ennek ellenére ő sem gondolja azt, hogy nem tudná a koronavírus miatt befejezni az iskolát az idén. A motivációját sem befolyásolja a bizonytalan helyzet, hiába rágódik azon, hogy mi, hogy és mikor lesz, változtatni ő nem tud rajta

A gyakorlat mellett még az osztálytársait hiányolja, cserében több ideje van a mezőgazdaságra otthon, és megspórolja az útra szánt pénzt és energiát is. 

Török Andrea, a Tamási Áron Gimnázium végzőse azt emelte ki: mindenki próbálkozik, hogy a helyzet ellenére megmaradhasson az oktatás üteme. Oktató platformok lettek ingyenesek, a televízióban létrejött a Teleșcoala, készül a Gimi saját honlapja, ami egységesíti majd az online oktatásukat. Jelenleg tantárgytól és a tanártól függ, hogyan oldják meg az órákat, használják a Google Classroom-ot, Messengert, Facebook-csoportokat is az oktatáshoz, sőt, Andi felelt már Skype-on is. A legnagyobb figyelmet az érettségi tantárgyak kapják.

Sokan bepánikoltak, hogy

a vírus miatt fog elbukni a vizsgájuk,

ő nem tartozik közéjük. Aki nem akar tanulni, az nem is fog, és ha nem jönne össze neki, akkor azt a koronavírustól elkezdve a Soros-terven át a klímaváltozásig mindenre rá tudja fogni, érvelt. Ő most tud a leghatékonyabban tanulni, nem kell a fölösleges órákkal töltenie az idejét, azzal tud foglalkozni, ami kelleni fog neki az érettségire, felvételire és az életre.

Véleménye szerint csak később fogják majd befejezni az iskolát, eltolják például szeptemberre az érettségit, de nem hiszi, hogy befagyasztanák a tanévet. 

Az utolsó megkérdezett diák, Curcubet Mátyás helyzete azért érdekes, mert tizenegyedik óta távoktatásban tanul egy miskolci iskolában, de a koronavírus az ő helyzetére is hatást gyakorolt.

Online adják le a leckét, havonta vagy kéthavonta pedig vizsgáznak, mesélte Mátyás, hogyan működött a rendszerük eddig. Az oktatás jelenleg is változatlanul zajlik, de a vizsgákat és az érettségit befolyásolja a kialakult helyzet, elméletileg egy hónap múlva érettségiznie kellene, de még semmi sem konkrét. A bizonytalan szituáció ellenére is úgy véli, az idén befejezheti az iskolai tanulmányait, még akkor is, ha ez egy későbbi időpontban történik majd meg. 

Kérésemre, hogy mit tanácsolna, azoknak a fiataloknak, akik még csak most kezdik felfedezni az online oktatást, azt felelte: az önfegyelem a legfontosabb, hiszen ha nincs órarend, nem vagy konkrétan időhöz kötve, nehézséget okozhat leülni tanulni, fontos az, hogy be tudd osztani a saját időd.