Vizsgák maradnak el, a diákokat le kell zárni

A negyedik hete tartó általános sztrájkra hivatkozva a kormány és az oktatási minisztérium módosította a tanév végi menetrendet.

Az oktatási minisztérium június 16-ig meghosszabbította az érettségire és a nyolcadikosok képességvizsgájára való beiratkozás határidejét, és addig minden diáknak le kell zárni a tanulmányi helyzetét – jelentette be a vasárnapi kormányülés végén a tanügyminiszter.

A tanügyminiszter azt is elmondta, hogy vasárnapi ülésén a kormány elfogadott egy sürgősségi rendeletet, amelyben három intézkedés szerepel. Az egyik intézkedés szerint az érettségizők nyelvi és digitális kompetenciáinak felmérése elmarad, a vizsgákra a diákok az adott tantárgy középiskolai tanulmányi átlagának megfelelő minősítést kapják.

A második intézkedés szerint a rendes tanári állásra kiírt vizsga kizárólag az írásbeli vizsgából fog állni, a szakellenőrzéseket nem veszik figyelembe. A miniszter szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a sztrájk miatt sok szakellenőrzés elmaradt, és ha ennek hiányában nem engedélyeznék a vizsgán való részvételt, ősszel tanárhiány állhat elő.

A sürgősségi rendeletbe foglalt harmadik intézkedés értelmében ebben az évben elmarad a hatodikosok országos képességfelmérő vizsgája.

A sztrájk hétfőn folytatódik, 

a kormány a szakszervezetek válaszát várja a legutóbbi ajánlatára, melyet vasárnap bocsátott közvitára. A tervezet szerint 2023. június 1-jétől a közoktatás és felsőoktatás pedagógusainak és a kisegítő tanszemélyzetnek az alapfizetése havi bruttó 1300 lejjel nő. A kisegítő személyzet havi fizetése bruttó 400 lejjel emelkedik.

A tervezet továbbá előírja, hogy az új közalkalmazotti bértörvényben a pedagógusok bértáblája az országos bruttó átlagbérnél kezdődik majd, illetve hogy 2024. január 1-jétől az új törvényben előirányzott béremelés 50 százalékával növelik a fizetéseket a tanügyben.

Agerpres