Víz nélkül a város, de elektromos buszra ülhetünk?

Ugyan egyöntetűen hozzájárult a tanács mind a négy új pályázat leadásához, amelyet a polgármesteri hivatal terjesztett elé a csütörtöki azonnali tanácsülésen, a felszólalások vitát is gerjesztettek a tanácsosok és a polgármester között.

A 19 tanácsosból 17 volt jelen, hiányzott dr. Kurtus István és Benedek Árpád Csaba.
Fotók: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Az első tanácshatározat elektromos buszok beszerzésére vonatkozott, melyre a város Fenyéd községgel együttműködésben készül pályázni – a két település közti megállapodás elfogadása is része az elfogadott határozatnak.

Berde Zoltán RMDSZ-frakcióvezető írásos kérdésére, hogy miért pont és miért csak Fenyéddel társul a város, Gálfi Árpád polgármester azt a magyarázatot adta, hogy Felsőboldogfalvával is felvették a kapcsolatot, csak ott nem a végső kiírásnak megfelelő határozatot fogadtak el. Különben is „mindegy”, hogy melyikkel kötötték volna meg, Fenyéd társulásával így is teljesült az a pályázati feltétel, hogy minimum egy településsel kell szövetkeznie a városnak, más települések majd a fejlesztési társulásba (ADI) fognak tömörülni. Ha sikeres a pályázat, ennek megalapítására egy év van, és máris elő van készítve, partnerségi szándékát eddig jelezte: Kányád, Máréfalva, Szentmárton, Farkaslaka, Kápolnás, Varság, Zetelaka, Oroszhegy, Boldogfalva, Fenyéd, Szentábrahám, Korond, Keresztúr és a megyei tanács – sorolta Gálfi.

A polgármester tájékoztatása szerint hat nagy (12 méteres) elektromos buszt és elektromos töltőállomásokat tartalmaz a pályázat, melynek összértéke 19 millió lej ÁFÁ-val. A tömegközlekedés fejlesztése terén további töltőállomásokkal számolnak a kormány országos szintű projektjéből, illetve a kis mobilitási projektből beszerzendő elektromos buszokkal.

Mennyire van felkészülve az Urbana, hogy átvegye, működtesse a közszállítást? – vetette fel Szakács Tibor (RMDSZ). Gálfi azt mondta, dolgoznak ezen a cég vezetőtanácsában, tárgyaltak is nemrég róla az igazgatósággal, de kéri a nyomásgyakorlást a tanácsosok részéről, mert amióta kiadták ezt a feladatot az Urbanának, azóta nem lát előrelépést, az igazgató pedig azzal fogadja őt, hogy „nem a főnöke”, ha ezzel a kérdéssel közelíti meg. Péter Balázs megígérte, hogy „sarkallni fogják”.

A többi három napirendi pont az országos helyreállítási program (PNRR) hőszigetelési kiírását célozza meg: 1,4 millió lejt kérnek a Villanytelep utcai fogorvosi rendelők, 6,5 millió lejt a Móra Ferenc iskola főépületére, és 5 millió lejt az Orbán Balázs iskola épületének energetikai felújítására (hőszigetelés, ajtó-ablak, tető, fűtés). A Villanytelep utcába elektromos töltőállomást is terveznek.

Berde a legutóbbi lemondásokra is kitért,

szerinte egyet jelent a felelősségtől való meneküléssel.

Pálfi Kinga már iktatta alpolgármesteri lemondását, de még nem tűzték a tanács napirendjére.

Senki se mondta, hogy a közszféra egyszerű, hogy a megvalósítások egyik napról a másikra megtörténnek, hogy Gálfival könnyű együtt dolgozni. A választást ők nyerték meg, négy évre, nem félidőre, a felelősséget nekik kell továbbra is vállalniuk – üzente a Szabad Embereknek.

A polgármesternek pedig megismételte – az áprilisi rendes tanácsülésen is elhangzott – kérését: minden tanácsülésen számoljon be a hivatal a már elnyert pályázatok haladásáról – “mert szkeptikusak az emberek és mi is”. Berde külön érdeklődött még a csillagvizsgáló, a vár és a nagy mobilitási projekt felől, mely csak három a tizenháromból, de – számítása szerint – kétharmadát képezi a 30 millió eurós összértéknek (a városmenedzsertől kapott számok alapján 50%-ról van szó – szerk.).

Gálfi elsőre azzal hárított, hogy a keddi sajtótájékoztatón már elég részletesen elhangzott, hogy melyik projekt hogyan áll, szerinte nem kell semmit se hozzátenni. A csillagvizsgálóról mégis elmondta, ami már többször is elhangzott különböző fórumokon: a negyedik kiírásra sem volt érvényes jelentkező, az ötödik folyamatban van, s ha nem lesz jelentkező, visszavonják az 50%-os önrész miatt, de a következő pályázati ciklusban látnak még lehetőséget a megvalósításra. A többi esetben pedig bízik abban, hogy ha szorosabb munkamenetben is, de megvalósulhatnak. Erre a – polgármester mögül kiálló – POL frakcióvezetője, Godra Zsolt is hangot adott annak, hogy azért legalább havi rendszerességgel számoljanak be a haladásról.

Bindea Dánielt az egésznapos vízszünet érdekelte,

Gálfihoz azt a kérdést intézte, hogy elkezdték-e kivizsgálni, ki a felelős az akkora “nagymértékű kiesésért, amekkora az AquaNova óta nem volt”, s a Harvíz miért nem készült fel ilyen esetekre. A kérdésnek egyébként politikai háttere is van, hisz az MPP egyik fő kifogása volt elnökével, Gálfival szemben a Szász Jenő idejében behozott szolgáltató lecserélése, a magyarországi cégnek pedig nagy kárpótlási igénye is van a várossal szemben a beruházásokért.

Gálfi mindkét szempontra válaszolt: tudomása szerint áramingadozás okozta a hibát a rendszerben, több alkatrész is megsérült, éjjel 3.21-kor kapta az értesítést, hogy helyreállították a szolgáltatást. Ő úgy értékeli, hogy a szolgáltató végzi a dolgát, s az, hogy az AquaNováról a Harvízre “törvénytelen átjátszás történt volna, meredek kijelentés”, amíg nincs végleges bírósági döntés (elsőfokon vesztett a város – szerk.).