Vita tárgya, hogy meghosszabbítsák-e a vészhelyzetet

Klaus Iohannis államfő a pártelnökök támadásai ellenére a keddi után csütörtökön újra bejelentette, hogy szerinte szükség van a vészhelyzet meghosszabbítására, hogy a kormánynak lehetősége legyen rendkívüli esetekben meghozni bizonyos döntéseket. Kérte a parlamenti képviselőket, hogy szavazzák meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, mert „az emberek egészségéről van szó”.

Azzal érvelt, hogy enélkül egyetlen kormány sem tudna megfelelő lépéseket tenni, ha baj van. „Képzeljenek csak el egy olyan helyzetet, hogy valahol keletkezik egy fertőzési góc, egyik településen ismét felüti a fejét a betegség. A megfelelő eszköz nélkül a kormány semmit nem tehet, nem vonhatja azt a helyet vesztegzár alá, nem intézkedhet, amikor gyors beavatkozásra van szükség” –  magyarázta Iohannis.

Az államfő szerint inkább a szavazatszerzés, mintsem az emberek egészsége foglalkoztatja egyes politikusokat, „Mégis milyen bizonyítékokat várnak a napi szinten közölt adatokon kívül? (…) újabb és újabb elhalálozásokról számolnak be. A járvány még köztünk van. A vírus a közösségben van. Egy betegséggel szemben

vagy elővigyázatosak vagyunk, vagy ostobák,

harmadik lehetőség nincs” – válaszolt az államfő vélhetőleg Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének keddi nyilatkozatára, hogy amennyiben „a kormány azt kéri, hogy az egész országban hosszabbítsuk meg a veszélyhelyzetet, akkor elvárjuk, hogy nagyon konkrét adatokkal álljon elő, és olyan teszteredményeket mutasson be, amelyek alátámasztják ezt az álláspontot”.

A PSD szenátora, Lucian Romașcanu azt mondta, pártja nem fogja megszavazni a vészhelyzetet, ami állások versenyvizsga nélküli betöltésére, közbeszerzés nélküli költekezésre hatalmazza fel a kormányt. Semmiféle tömeges tesztelés nem indult, nincs tudományos alapja a veszélyhelyzet meghosszabbításának szerintük. Az ALDE, a Pro România kijelentette, hogy nem szavazza meg, az USR döntése kérdéses, ezért nem biztos, hogy meglesz a parlamenti többség csak a PNL, az RMDSZ és a PMP szavazataiból.

Szintén csütörtökön a kormánygyűlés elején Ludovic Orban miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány jövő héten jóváhagyja a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

„A veszélyhelyzet meghosszabbításról szóló határozatot a kabinet jövő heti, első ülésén fogadjuk el. Mint ismeretes, a veszélyhelyzet június 16-áig tart, nekünk a meghosszabbításról szóló határozatot a periódus vége előtt kell elfogadnunk. Vagyis a vonatkozó kormányhatározat június 16-án fog megjelenni a Hivatalos Közlönyben” – magyarázta Ludovic Orban a kormányülésen, ugyanakkor azt is hengsúlyozta, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbításának „nincs politikai tartalma”, sőt azt is elmondta, hogy ő meglepődve tapasztalta, hogy elpolitizálták ezt a kérdést.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy

június 15-étől újabb lazításokra számíthatunk:

kinyitnak a bevásárlóközpontok, az ezekben, zárt térben működő mozik, vendéglők, étkezdék és kávézók kivételével. A bevásárlóközpontokban levő játéktermek és játszóházak szintén nem nyithatnak még.

Azt is elárulta, hogy június 15-étől engedélyezik a gyógyfürdős kezeléseket, és kinyitnak a lottóirodák, a játéktermek, a fogadóirodák, engedélyezett lesz a kültéri medencék használata, a szabadtéri sport- és szabadidős tevékenységeken pedig az eddigi három helyett legtöbb hat személy vehet részt.

Agerpres hírösszefoglaló.