Viszlát korona, helló influenza?

Az egészségügyi miniszter szerint vélhetően ezen a héten is nőni fog az influenzás megbetegedések száma, és mivel ez lesz zsinórban a harmadik ilyen hét, kihirdetik a járványhelyzetet.

A Népegészségügyi Intézet (INSP) legutóbbi jelentése szerint december 19–25. között 140.688 akut légúti betegséget jegyeztek az országban, azelőtti héten pedig 101.059-et. A klinikai esetek száma 2.865, illetve 1.644 volt a két említett héten.

Alexandru Rafila a Digi 24 hírtelevíziónak adott interjúban rámutatott, az influenzajárvány kihirdetésének két előfeltétele, hogy három egymást követő héten 20 százalékkal nő a megbetegedések száma, illetve hogy a levett minták több mint 10 százalékában kimutatják a kórokozót.

„Csütörtökön vonunk mérleget, így várjuk a holnapi adatokat, de nagy valószínűséggel ezen a héten is – amely zsinórban a harmadik – nőni fognak az esetszámok, és ez a járvány kihirdetését vonja maga után” – nyilatkozta a miniszter.

Idén  három-négy héttel korábban beköszöntött, nemcsak Romániában, hanem az Európai Unió más országaiban is a járvány. A megbetegedések nagy száma sem meglepő, hiszen az elmúlt években a korlátozások miatt lassabban terjedtek a vírusok, a lakosság nem volt annyira kitéve azoknak a kórokozóknak, amelyekkel most találkozik, így az immunrendszer nincs kellőképpen felkészülve arra, hogy védekezzen ellenük.

Mit jelent ez?

Rafila szerint ez nem jelenti azt, hogy széles körű korlátozó intézkedéseket vagy kötelezettségeket vezetnek be, az egészségügyi intézmények azonban korlátozhatják a látogatásokat a járvány ideje alatt, és fokozzák a szűréseket a kórházakban, mind az alkalmazottak, mind a betegek körében.

Az egészségügyi miniszter úgy véli, nem lesz szükség az iskolák bezárására, de intézkedéseket javasolnak majd a tanfelügyelőségeknek, például utasítaniuk kell majd az iskolákat, hogy a beteg gyerekeket küldjék haza. Emellett ajánlott a tanügyi alkalmazottak számára az influenza elleni oltás felvétele.

A lakosság számára ajánlásokat fogalmaznak meg: „Mindazok, akiknek hűléses tüneteik vannak, beleértve a gyerekeket is, ne menjenek közösségbe, csak miután megszűnnek ezek a tünetek, mert az elkülönülés a legfontosabb, hogy ne adjuk tovább a légúti fertőzést”. Rafila kiemelte, vírus okozta fertőzés esetén nem szabad antibiotikumot szedni, ez csak bakteriális fertőzés esetén hatásos. Enyhébb tünetekkel a családorvoshoz ajánlott fordulni, a kórházak sürgősségi osztályaira csak azok menjenek, akiknek közepesen súlyos vagy súlyos tüneteik vannak – javasolta még.

Viszlát, korona?

Várhatóan nem kerül az ország a tavalyihoz hasonló helyzetbe, de jelentősen nőni fog a koronavírusos esetek száma is. Igaz, ezek a megbetegedések többnyire könnyű lefolyásúak, nem igényelnek kórházi kezelést, nagy részüket az omikron vírusvariáns Kínában terjedő altípusai okozzák – magyarázta az egészségügyi miniszter, egyúttal ajánlva az új oltást.

Az INSP 2020. március 15-étől 2022. január elsejéig gyűjtött koronavírus járványadatai (cazuri confirmate = jegyzett esetek; decese = halálesetek).

A bukaresti Matei Balş Intézet orvosigazgatója is a nem COVID jellegű légúti megbetegedések számának növekedésére számít január és február folyamán, ami szerinte egyfajta „visszatérés a normalitáshoz” három év koronavírus-járvány után. Ettől függetlenül azzal számol, hogy sokkal több a koronavírusos fertőzött, mint azt a hivatalos adatok mutatják, és az új COVID-variánsok gyorsabban terjednek. Ráadásul hamarosan véget ér a téli vakáció, és az óvodákban, iskolákban gócpontok alakulhatnak ki, szerencsére „a kicsiknél az esetek többségében enyhe tünetek vannak”, tette hozzá.

Adrian Marinescu szerint a légúti megbetegedések száma márciusban csökkenhet, amikor még lesznek influenzás esetek, de „határozottabban jobb lesz a helyzet”. A megelőzés módja közös valamennyi vírus esetében: javasolt kerülni a zsúfolt helyeket és a kontaktust a fertőzött személyekkel, a forgalmas helyeken és a tömegközlekedési eszközökön ajánlott maszkot viselni, a betegek pedig ne menjenek iskolába, munkahelyre. Továbbá a SARS-CoV-2 és az influenza ellen oltással is lehet védekezni – emlékeztet a szakember.

Sok a tüdőgyulladás

A bukaresti Marius Nasta Intézetet vezető Beatrice Mahler az Agerpresnek szerdán elmondta: nagyon sok tüdőgyulladásos beteget kezelnek jelenleg, és az elmúlt héten beutalt pácienseknél inkább az influenza és a légúti szinciciális vírus idézte elő a megbetegedést, mintsem a koronavírus, ahogyan azt az elmúlt években megszokhattuk.

A kórházi kezelésre szoruló tüdőgyulladásos betegeknél vírusos és bakteriális fertőzés áll fenn egyszerre. Utóbbi antibiotikumos kezelést igényel, ám nagyon sok esetben az antibiotikum-rezisztencia nehezíti az orvosok dolgát. A szakember szerint ez az elmúlt két év túlzott antibiotikum-fogyasztásának számlájára írható.

Mahler hangsúlyozta, ha a légúti fertőzés tünetei kitartanak és súlyosbodnak, például magas láz jelentkezik, amely nem csökken a megfázás esetén alkalmazott tüneti kezelésre, vagy ha véres köpet, erős fejfájás, étvágytalanság lép fel, azonnal orvoshoz kell fordulni, főleg ha 5 éven aluli gyerekről vagy más betegségekben is szenvedő felnőttről van szó.