Visszavonult az úzvölgyi csata rendezője

Saját kérésére tartalékállományba helyezték Sebastian Cucoş ezredest, aki a 2018. augusztus 10-ei bukaresti tüntetés idején a Román Csendőrséget irányította – írja az Agerpres hírügynökség.

Cucoș volt a csendőrség vezére 2019. június 6-án is, az úzvölgyi botrány idején, erről Ufó kollégánk írt és készített videót, ami itt megtekinthető.

A hírt szerdai sajtótájékoztatóján közölte Marcel Vela ügyvivő belügyminiszter, aki elmondta: a belügyminisztérium egészségügyi bizottságának zárójelentése és Sebastian Cucoş ezredes kérelme alapján szerdától a szóban forgó tisztet tartalékállományba helyezik.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) indított kivizsgálást a 2018. augusztusi, Victoriei téri tüntetésen fellépő csendőrségi vezetők ellen. A vizsgált személyek Ionuţ Cătălin Sindile ezredes, a Román Csendőrség parancsnoka; Gheorghe Sebastian Cucoş ezredes, a Román Csendőrség parancsnokának első helyettese; Laurenţiu Cazan őrnagy, a Bukaresti Csendőrség Főigazgatóságának vezetője, valamint Dan Chirică államtitkár.