Újra osztályvezető dr. Bodó Pál (frissítve)

„Március 1-től újra kineveztek osztályvezetőnek, melyet elfogadtam a betegek és a kórház érdekében, azzal a feltétellel, hogy közös erővel vigyük végig azt a munkát, amit kértek tőlünk, hogy a szemészeti osztályt modernizáljuk, a betegellátás folytonosságát mielőbb biztosíthassuk” – jelent meg kedd este a Támogatom Dr. Bodó Pált Facebook-csoportban.

Dr. Bodó Pál újra osztályvezető Csíkszeredában. Fotó: Hargita Népe

Habár az aláírás és a közzétevő – fotó nélküli – profilnév is egyértelműen arra utalt, hogy maga Dr. Bodó Pál szemorvos, a csíkszeredai kórház menesztett osztályvezetője tette közzé a hírt, a biztonság kedvéért felhívtuk az interneten elérhető telefonszámán. Hívásunkra az udvarhelyi rendelőjének asszisztense, Kövendi Lilla Abigél válaszolt, megerősítve a hírt, hogy március 1-től visszavették az Udvarhelyen is praktizáló szemorvost.

A döntés és annak indokai felől érdeklődve megkerestük a csíkszeredai megyei sürgősségi kórház szóvivőjét és igazgatónőjét is, mindketten későbbi tájékoztatást ígértek az ügyben. Cikkünk frissül, amint beérkezik az ígért közlemény.

Frissítés (a kórház közleménye):

„Közös megegyezés alapján, a műtéti tevékenység mielőbbi újraindítása érdekében”, 2022.03.01-től az osztályvezetői vizsga lezárultáig újra kinevezte a szemészeti osztály élére dr. Bodó Pál szemész főorvost a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége – olvasható az intézmény csütörtök délutáni közleményében.

A kórház ez alkalommal pontosítja, hogy Dr. Bodó Pálnak az osztályvezetői megbízatását vonták vissza februárban, nem pedig a főorvosi státusát. A közlemény szerint ezt a kórház etikai bizottsága is megállapította, amikor úgy döntött, hogy a szemészeten történtek nem tartoznak a bizottság hatáskörébe, hanem adminisztratív és diszciplináris hiba történt, amelyre a szükséges lépéseket a kórház igazgatótanácsa már meghozta.

Ahhoz képest, hogy az egészségügyi botrány kirobbanása után szinte azonnal leváltották az osztály éléről, most így nyilatkoznak: „Dr. Bodó Pál szaktudására a kórház továbbra is számít, a kórház vezetősége pedig bízik abban, hogy az elkövetkezőkben osztályvezetői feladatát is maradéktalanul ellátja”. Arra nem tér ki a közlemény, de a Sanitas szakszervezettől (mely kitart a szemészeti osztály dolgozói mellett) úgy tudjuk, hogy a népegészségügyi igazgatóság (DSP) büntetései érvényben maradtak, és többek között az osztályvezető doktor is befizette már a többezer lejt.

A szemészeti osztályon történtekkel kapcsolatosan külső vizsgálatok vannak még folyamatban, ezekben a kórház közreműködik, segíti lefolyásukat, állítják.

Visszaszerezni az elvesztett akkreditációt

Közben az Egészségügyi Minőségmenedzsment Országos Hatósága, az ANMCS arról értesítette a kórházat, hogy 2022.02.22-én kiadott rendeletével felfüggesztette a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház akkreditációját a szemészeten történt fertőzések következtében. Az intézkedés addig lesz hatályban, amíg a kórház megteszi a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) által elrendelt lépéseket.

A kórház ezekről is tájékoztat közleményében: elkezdődött a műtő felújítása, zajlanak már az előkészületek az ellenőrzés során észlelt hiányosságok pótlására: a szaniterek és bemosakodó berendezések áthelyezése és cseréje, egy új mosdó kialakítása, a padlózat és a fal speciális burkolása, a helyiségek újraosztása, modernizálás, a tűzjelző rendszer kiterjesztése. Megújul a sterilizálási helyiség is, amelyben új funkcionális útvonalakat is kialakítanak. Becslések szerint a munkálatok március 25-én érnek véget.

Addig a szemészeti műtő tevékenységét felfüggesztették, a kórházban zajló orvosi tevékenységet az ANMCS rendelete nem befolyásolja, a betegek továbbra is fordulhatnak minden szakrendelőhöz, osztályhoz, közölték. Amíg a szemészeti műtő ismét fogadhat betegeket, a kórház azt tanácsolja a szemészeti problémákkal küzdőknek, hogy forduljanak a szemészeti járóbetegrendelőhöz, amely hétfőtől péntekig 7-14 óra között működik. Előjegyzést igényelni a kórház honlapján (www.spitalmciuc.ro) lehet, vagy telefonon, a 0732 500587-os telefonszámon.

Az előzmények

Dr. Bodó Pált és főasszisztensét a kórház igazgatótanácsa az után váltotta le február közepén, hogy januárban 14 szürkehályoggal műtött betegnél bakteriális szemgolyógyulladás lépett fel, és három páciens megvakult a műtött szemére. Erre is röviden kitért Facebook-bejegyzésében az orvos: „A fertőzések után teljes erőmmel és lelkemmel a betegek gyógyulására koncentráltam mindenek felett. Sajnos a legnagyobb erőfeszítésünk ellenére sem sikerült mindenkinek megmentenünk a szemét, a látását!”

Asszisztense, Kövendi Lilla Abigél online aláírásgyűjtést indított február 17-én, melynek aláírói kiállnak az orvos mellett, ezt március 3-áig több mint négyezren írták alá. Az őt támogató Facebook-csoportban külön megköszönte ezt a doktor, aki így emlékezett vissza arra a napra: „éreztem hogy már nem lesz elég erőm, hogy szélmalomharcot vívjak a kórház vezetőségével. De ezen a napon elkezdett folyamatosan szólni a telefonom, megkerestek barátok, ismerősök, ráéreztek, hogy támogatásra, segítségre szorulok! És ez az összefogás új erőt adott nekem, hogy ne adjam fel. Bizonyítást nyert, hogy amit eddig szemorvosként, emberként, öt gyerekes családapaként tettem, az jó, az folytatható. Hát nagyon köszönöm mindenkinek a támogatást, a bizalmat”.

Dr. Bodó Pál szemorvos Székelyudvarhelyen is rendel magánpraxisban, 2015 óta dolgozik a csíkszeredai megyei kórház szemészeti osztályának vezetőjeként.