Visszatér a csarnokba az SZKC óriása

Véget ért a nyári pihenő, gyülekezőt fújt a VSK Székelyudvarhely kézilabdacsapata, amely hat héten át készül a Bölények Ligájára. Az SZKC megszűnése, vagyis 2018 óta először indul udvarhelyi csapat az elsőosztályú román bajnokságban, ahol a VSK a feljutást kiharcoló gárda megtartásával és bővítésével próbál helytállni. Az együttes a hét során kezdte bemutatni az új keretet Facebook-oldalán.

A tavalyi keretből majdnem mindenki a folytatás mellett döntött, egyedül Kovács Róbert kapus távozik, neki sok sikert kívántak és megköszönték a klubnál eltöltött egy évet. Két fiatal kézilabdázónk, Tófalvi Krisztián és Dănuț Teiu egyetemi felvételire készül, az eredmény függvényében dől el, hogy a továbbtanulást választják-e. Olyan alapemberek, mint Fekete Róbert, Ferenczi Botond, Jobb Lőrinc, Katona Tamás és Komporály Attila is szerződést hosszabbítottak.

A kapuba egy igazán nagy játékos

tér vissza Székelyudvarhelyre Varó Lajos személyében. A 39 éves, 205 centiméter magas Varó tagja volt az SZKC-nak is, több szezont húzott le itt, de ezt az időszakot leszámítva is élvonalbeli gárdáknál szerepelt eddigi karrierje során (Nagybánya, Bukaresti Dinamo, Torda, Bukaresti CSM, Temesvári Poli), a legutóbbi évadban a CSM Alexandra hálóőre volt – írják róla.

Az SZKC csapata a 2012/13-as idényben. Újra együtt játszhatnak: Varó Lajos (fent, negyedik) Jobb Lőrinc (lent, második), Orbán Szilárd (lent, harmadik) Sipos Loránt edző (jobbközép, fehérben), Ferenczi Botond (tőle második), Komporály Attila (mellette).

Egy másik hazai nevelésű játékos is visszatér: a 25 éves szélső, Putnoky Szabolcs, aki az Udvarhelyi ISK-nál kezdte a kézilabdázást, nagyifjúságiként bronzérmet szerzett az országos döntő tornán. Felnőttként öt évet játszott a Kolozsvári U-nál, tavaly pedig a Tordai Potaissánál szerepelt. 

A harmadik hazai igazolása a VSK-nak a 22 éves átlövő, Aron Dedu, aki a Bukaresti CSM-nél nevelkedett, tavaly pedig a Temesvári Polinál játszott. Ők hárman már meg is érkeztek.

Elsősorban udvarhelyi kötődésű játékosokat kerestek,

de viszonylag későn vált egyértelművé, hogy indulhatnak az első ligában (az önkormányzat támogatására vártak – szerk.), így már kevesebb játékos volt elérhető. Van olyan is, akinek többéves szerződése van, vagy akkora fizetése, hogy nem tudnak versenybe szállni. Például Fekete Danit is próbálták a magyarországi NEKA-tól kölcsönbe visszahozni, de nem tudták onnan nélkülözni. Az ár-érték is egy fontos szempont volt, a román piacon pedig drágábbak is a játékosok, mint külföldön, főleg az Unión kívül.

Éppen ezért három idegenlégióst is hívtak, igazolásuk az után lesz hivatalos, személyük pedig nyilvános, amikor vízummal a kezükben itt lesznek. A munkavállalási vízumra pedig azért van szükségük, mert az Európai Unión kívülről származnak. Várhatóan 1-2 napon belül megoldódik a helyzetük s akkor bejelentik, bemutatják őket is. Egyikük valamely nemzeti válogatott tagja, mert ez feltétel a harmadik külföldi igazolásnál – tudtuk meg szerdán Mester Zoltán VSK-igazgatótól.

Szerintük a reális cél a bennmaradás,

vagyis az utolsó két helyet el kell kerülniük. Az önkormányzat – nemrég megszavazott – 1,2 millió lejes támogatásával pedig biztosítva van az alapszükségletekre a 3 millió lejes keret, viszont még tárgyalnak szponzorokkal, és erősítésre fogják költeni a többletet, nyilatkozta Mester Zoltán.

A Bölények Ligájára először fizikai edzésekkel készülnek, heti tíz alkalommal, Sipos Lóránt edző és Nagy Sándor erőnléti tréner vezetésével hazai környezetben. A szakemberek 21 fős bővített kerettel számolnak.

A barátságos felkészülési meccseket augusztusban indítják, s a hazai találkozók mellett két tornára is hivatalos a csapat. Ezek időpontját, illetve az ellenfelek kilétét Facebookon teszik közzé, ígérik. Ezen a héten egy csapatépítő kiruccanás van programban a Hargitafürdőn. 

A Bölények Ligájának hivatalos versenykiírása, pontos menetrendje még nem ismert, az már igen, hogy augusztus 27-én kezdődik a szezon, az udvarhelyiek első meccse Bákóban lesz. A második fordulóban pedig a Potaissa Torda lesz az ellenfél.