Visszatapsolták a könyvünnepet

Tavaly a könyv éve volt Székelyudvarhelyen, ekkor szerveztek meg először a városi könyvtár és polgármesteri hivatal közös eseményét, a Könyvünnepet, amely idén „visszatapsot kapott”, újra megrendezik november utolsó hétvégéjén, főleg a könyvtár épületében.

November 25-én, pénteken

a 25 éves Székelyföld folyóirat szerzőinek – Balázs K. Attilának, Bálint Tamásnak, Lőrincz Györgynek, és Simó Mártonnak – kerekasztalával el is indul az esemény 17 órakor. A beszélgetést Zsidó Ferenc főszerkesztő moderálja.

18 órától egy nem szokványos kiállítás nyílik Kürti Andrea illusztrációiból. „Először én küldtem egy rajzot Nonónak, aztán az ő verséhez rajzoltam én. Ebből még 45 páros összeállt, egy egész kötetre való” – mesélte a Darázsolás című könyv illusztrátora, hogyan született a László Noémivel közös kötete, és így a most kiállítandó, a koronavírus okozta karanténidőszakban készült anyag. A két szerzővel a megnyitó után lehet beszélgetni.

19 órától Gheorghe Crăciun, Ioan Groșan és Mircea Nedelciu Román triptichon című miniantológiájáról, illetve Florin Irimia A kínai kisautók rejtélye című regényéről Gálfalvi Ágnes kiadóvezető beszélget a két fordítóval: Lövétei Lázár Lászlóval és Szonda Szabolccsal

A pénteki nap Németh Róbert Nem vagyok itt című kötetének zenés könyvbemutatójával zárul.

November 26-án, szombaton

a Hargita Kiadó Oláh Gál Elvira Nobile Officium II. című kötetét mutatja be. A szerzővel Magyarosi Sándor szerkesztő beszélget 11 órától.

A délutáni program 14 órától kezdődik és sok-sok Oberczián Gézával jön. „Oberczián Géza 1961-ben született Budapesten. Erdésznek készült, de diplomát végül a gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett. Dolgozott tudományos kutatóként, volt dániai ösztöndíjas, kipróbálta magát reklámügynökségnél, végül rátalált a vállalati tanácsadás világára” – néztünk utána a kevésbé ismert nevű, de annál több szerepet kapó írónak. A budapesti, eddig főleg kisprózákat publikáló író korábban Murányi Sándor Olivérrel látogatott Erdélybe. Most elsőként a Petőfi Kulturális Ügynökség KMI 12 Antológiáját mutatja be 14 órától, majd egy órával később Bonczidai Éva főszerkesztővel beszélget az ügynökség másik kiadványáról, a Magyar Kultúra Magazinról. Oberczián 17 és 18 órától újabb beszélgetőtársakat kap, akiknek kilétét egyelőre nem részletezi a program.

Ezen kívül két író-olvasó találkozón lehet részt venni a szombati napon. 16 órától Vadadi Adrienn gyerekkönyvszerzővel lehet találkozni, majd 20 órától a városháza Szent István termében Fábián Jankával, a főleg romantikus történelmi regényekkel előrukkoló váci íróval.

Frissítés: a szombati programot megváltoztatták a szervezők, alig, hogy közölték. Eszerint Oberczián Géza mégsem vesz részt az eseményen, helyette más mutatja be a KMI 12 Antológiát, és más beszélget Bonczidai Éva főszerkesztővel is a Magyar Kultúra Magazinról. Néhány programpont időpontja megváltozott, és egy irodalomról, illetve identitásról szóló beszélgetés, valamint egy könyvbemutató is bekerült a programba. A változásokat ide kattintva olvashatod el. 

November 27-én, vasárnap

délelőtt a helyieké a főszerep. 10 órától Tuzson Zoltán, 11 órától Balázs Árpád író-olvasó találkozója lesz, 13 órától Lakatos Mihály Mosoly járvány idején és Simó Márton Ikrek című köteteiről beszélgetnek a szerzők.

A Könyvünnep 18 órától egy különleges előadással zárul a városháza Szent István termében. Szabó Magda József Attila- és Kossuth-díjas költő 105 évvel ezelőtt született, és 15 évvel ezelőtt hunyt el, a Szelíden és szilárdan című előadás rá emlékezik, felidézi életét: pályaívét, gyermekkorát, szüleihez fűződő kapcsolatát, házasságát, íróvá érését. Az írónő szerepében Gajdó Delinke színművészt láthatjuk.

Az eseményen a fent felsorolt program mellett állandó standokkal lesznek jelen a kolozsvári Ábel, Idea Könyvtér, Kriterion, Koinónia, Polis, a marosvásrhelyi Lector, és Mentor, illetve a csíkszeredai Bookart, Gutenberg, Hargita, és Pro-Print kiadók is.