Visszarántanák az elszállt üzemanyagárakat

Az üzemanyagárakat mérsékelő intézkedéseket készül kedden javasolni a koalíciónak a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu. Ezek egyike a benzin és a gázolaj jövedéki adójának ötven százalékos csökkentése.

A PSD elnöke hétfőn a parlamentben emlékeztetett arra, hogy a gázolaj literenkénti ára már meghaladja a 7 lejt. Elmondta, hogy kérésére a pénzügyminiszter kiszámította: a jövedéki adó ötven százalékos csökkentése révén az üzemanyagok mintegy 1,2 lejjel lesznek olcsóbbak.

Marcel Ciolacu megjegyezte ugyanakkor, hogy egy ilyen intézkedést csak korlátozott ideig vezethet be a kormány.

A szenátus és a PNL elnöke, Florin Cîţu azonban úgy vélekedett: korántsem biztos, hogy a jövedéki adó csökkenése a töltőállomások áraiban is megmutatkozik majd, tekintettel az üzemanyagok iránti nagy keresletre. Szerinte erre a választ a szakértőknek kellene megadniuk, mondta kedden egy újságírói kérdésre.

A volt kormányfő szerint az infláció csökkenése a jegybank és a pénzügyminisztérium együttműködésén múlik. Legkorábban május-júniusban fog csökkenni az infláció, jelentette ki a közgazdász végzettségű politikus.

Agerpres