Visszakerülhet előzetesbe Pethő Attila?

A képen György Roland, a Madarasi Hargitán bántalmazott helyi rendőr látható. A felvétel a Helyi Rendőrség szolidaritási akcióján készült, amely az udvarhelyi bíróság előtt zajlott 2019. január 21-én.

Feljelentette a Helyi Rendőrség Pethő Attilát, amiért folyamatosan fenyegeti és zsarolja az igazgatót és a munkatársakat, így próbálva nyomást gyakorolni a Madarasi Hargitán történt bántalmazás ügyében – olvasható az intézmény vasárnapi közleményében.

A Helyi Rendőrség állítása szerint a bántalmazó és családtagjai „minden eszközzel” megpróbáltak nyomást gyakorolni a sértettre és családjára, valamint László Szabolcs igazgatóra, hogy a feljelentést vonják vissza, illetve a bántalmazó egy másik munkatársukat is halálosan megfenyegette. Kérdésünkre az igazgató elárulta, hogy ez április elsején, „indirekt módon” történt, de többet nem mondhat, mert nyomozás tárgyát képezi.

A közleményben fontosnak tartották kiemelni, hogy az igazgató annak ellenére kezdeményezett büntetőeljárást Pethő Attila ellen, hogy személy szerint „jó kapcsolatot ápolt” a családdal és üzleti érdek is fűzi hozzá, konkrétan egy telek közös megvásárlása, amelyről hajlandó lemondani, ha választania kell a haszon és a hivatás között. Ifj. Pethő József nem is erősítette, de nem is cáfolta az üzleti kapcsolatot.

Súlyos vádakra hallgatás

Az elhangzottak alapján az intézmény úgy ítéli meg, hogy a bántalmazónak és családtagjainak „nem titkolt céljuk” a rendőrigazgató eltávolítása, valamint a helyi rendőrség felszámoltatása. A közlemény szerint Pethőék „politikai kapcsolataikat is készen állnak felhasználni”, akár helyi képviselők lefizetésével, hogy elérjék céljukat. Kérdésünkre, hogy ezt mivel támasztják alá, László Szabolcs csupán annyit mondott: ez is a nyomozás része, egyelőre nem hozza nyilvánosságra.

A Helyi Rendőrség továbbá elítél minden olyan törekvést, „ami álhírekkel, vagy a lakosság szándékos megtévesztésével, személyes ambícióktól és személyes bosszúvágytól vezérelve” az intézmény hírnevét csorbítaná. Az igazgató mondott egy konkrét példát is: az intézmény autóját lefényképezték a városháza előtt, és Pethőék azzal a megjegyzéssel osztották a Facebookon, hogy az tilosban parkolna, pedig a hivatali autók számára fenntartott részen állt.

Pethő Attilát nem tudtuk elérni, testvére, ifj. Pethő József pedig nem kívánt bővebben nyilatkozni, „kreálmánynak” tartja a vádakat, amelyeket szerinte bizonyítani kell, és a törvényes utat végig kell járni.

A szabadságát kockáztatja

Az udvarhelyi ügyészség nevében Sütő Ágota Kinga megerősítette, hogy László Szabolcs részéről érkezett egy feljelentés az elmúlt hét folyamán, fenyegetés és zsarolás miatt, de a nyomozás korai stádiumára hivatkozva nem nyilatkozott arról, hogy ki(k) ellen és konkrétan milyen tényállás miatt.

Pethő Attila korábbi ügyével kapcsolatban az ügyésznő elmondta: ha valóban nyomást gyakorolt az érintett személyekre, az is szabályszegésnek minősül, és mindenképp jelezni kell a hatóságoknak, de a bíróság csakis a bizonyítékok alapján mérlegelhet. Ez önmagában nem is elég, hogy újra letartóztassák, jegyezte meg. A hatósági felügyeletből két esetben helyezhetik vissza előzetesbe: ha nem tartja be a „látogatási” programot, amelyet a rendőrség megszab neki, illetve, ha szándékosan elkövet egy bűncselekményt, és az új ügyben már vádlottként szerepel.