Visszahívta a polgármester a régi tanácsot

A tanács még a régi, de már új színekben a POLitikusok. Ezúttal azok is szavaztak, aki a múltkor éppen a pártváltás miatt tartózkodtak.
A szerző felvételei

A város nem állhat le, bizonyos ügyekben szükség van döntéshozásra, amíg az új helyi tanács beiktatására várni kell, így a polgármester négy napirendi ponttal rendkívüli tanácsülést hívott össze szeptember 29-én, kedden reggel 9 órától a városháza Szent István termébe. Az egyik pont annyira sürgős volt, hogy már délután kifejti hatását, és egy nagy beruházás függ tőle.

A létszámon is érződik, hogy már harmadjára búcsúzkodnak egymástól a tanácsosok, viszont a választások lejártával mintha nyugodtabb, barátságosabb lenne a hangulat. Ilyen mosolygósnak rég láttuk például az RMDSZ-es Arros Orsolyát, aki ülésvezetőként vett részt a tanácsülésen. Hatan hiányoztak, négyen az  RMDSZ-frakcióból: Benedek Árpád Csaba, Lőrincz Zsuzsanna, Szabó Gyula és Sinka Arnold, az MPP-től Ketesdi Imre és Mike Levente. Így is döntőképes a tanács, állapítja meg a főjegyző.

A tanácsülést megelőző szakbizottsági ülésen megállapították, hogy az egyik pont nem teljesíti a felterjesztés feltételeit, így azt levették a napirendről. A víz- és csatornahálózathoz való hozzáférés megadásáról lett volna szó.

A napirend előtt Arros gratulált a régi-új polgármesternek és csapatának, jó munkát kívánva nekik és a leendő testületnek, aminek ő is tagja lesz. – Amikor négy éve elvesztettem, jó 3 hét telt el az első ülésig, az ünnepi találkozás volt – ugyanezt kívánja az új testületnek, mert felemelő érzés volt.

Nincsen napirend előtti felszólalás, „Ványolós tanár úr is csendben van”, jegyzi meg. Mea maxima culpa – kapja fel fejét a leghátsó padból a visszavonuló RMDSZ-es tanácsos.

Gálfi Árpád köszöni a gratulációt, a választók bizalmát, a négy év munkáját a tanácsosoknak, „ha nem is voltak mindig egy hullámhosszon” vele. Bölcs döntéshozást kíván a testületnek, és felvezeti a napirend fontosabb pontjait: pénzt kap a város a kormánytól, be kellene fogadni a költségvetésbe, illetve a vízhálózat-felújítással kapcsolatban kér felhatalmazást a tanácstól. Ezek előtt elfogadják – még a máskor tartózkodó RMDSZ is – a korábbi két tanácsülés jegyzőkönyveit.

A kormánytól a város 90 ezer lejt kap katasztrófaelhárításra, ezt az utak javítására fordítják, valamint 900 ezer lejt a TVA visszaosztásából, amelyből 410 ezer az utakra, 240 ezer a fűtéstámogatásra, 250 ezer a játszóterekre és a jégpálya beindítására jutna – vázolja a hivatal gazdasági osztályáról Vass Szabolcs. Egyöntetűen támogatják a képviselők a tervezetet.

A Harvíz közgyűlésén való részvételre különleges megbízásra van szüksége a polgármesternek. A víz- és szennyvízhálózat felújítására szükséges tanulmányról szavaznak délután Csíkszeredában, hogy aztán mehessen a dokumentáció Bukarestbe, majd Brüsszelbe – vezeti fel a másik sürgős tervezetet Venczel Attila főjegyző.

Átmegy ez is ellenszavazat nélkül, de Orbán Árpád alpolgármester még a szavazás előtt megjegyzi, hogy nem bánta volna, ha többet tudtak volna meg a hivataltól a tanulmányról. Reméli, hogy lesz egyeztetés, tárgyalás a közösséggel, a szakmával, amikor nekifognak majd a tervezésnek, és nem a központ alatt húzzák át a szennyvizet. Arros vele egyetértően azt kívánja, hogy több kommunikáció legyen az új testületet alkotó pártok között is.

Ezekkel a gondolatokkal zárul a 2016-ban megválasztott önkormányzati testület talán tényleg utolsó tanácsülése.