Virtuális múzeum a roma holokauszt valóságának

fotó: holocaustremembrance.com / illusztráció / archív

A Román Nemzeti Történelmi Múzeum kedden bejelentette, hogy létrehozza a Romániai Roma Holokauszt Virtuális Múzeumát. Ez lesz az első ilyen jellegű múzeum az országban – közölte az intézmény az Agerpres hírügynökséggel. A projekt célja megismertetni az emberekkel a roma holokauszt történelmi valóságát, információforrást biztosítani a roma fiatalok, történészek, kutatók, diákok és a nagyközönség számára.

Romániában 2020 óta hivatalos emléknap

A Columbia Egyetem adatai szerint Romániából deportált és meggyilkolt romák száma 19 és 36 ezer közöttire tehető, ezzel a harmadik legmagasabb Jugoszlávia, valamint a Szovjetunió és a német szövetségesek által elfoglalt területek után. Románia 2006-ban törvényben rögzítette, hogy a romákat is elismerik a holokauszt áldozataiként. 2007-ben Traian Băsescu államfő hivatalosan bocsánatot kért a holokauszt miatt a romániai roma közösségtől.

A törvény azt is rögzíti, hogy az emléknap hivatalos megnevezése a Samudaripe, ami roma nyelven azt jelenti, hogy „tömeggyilkosság”. A roma holokauszt másik elterjedt megnevezése a Porajmosz, ami „elpusztítást”, „elnyeletést” jelent. – olvasható a Transindex két évvel ezelőtti cikkében.

„Ma kegyelettel adózunk annak a közel 500 000 roma gyermek, nő és férfi emlékének, akik a holokauszt áldozatai lettek. Egész családok pusztultak el ebben a népirtásban, szörnyű brutalitásnak kitéve. Gondolataink a borzalmak túlélőikkel és leszármazottaikkal is vannak” – ismertette Klaus Iohannis üzenetét a bukaresti holokauszt emlékműnél tartott megemlékezésen Cătălina Galer államtanácsos 2022. augusztus 2-án.

A projekt keretében felkutatják, kiválasztják, fordítják, digitalizálják a témával kapcsolatos levéltári dokumentumokat, képeket. A virtuális múzeum a túlélők tanúvallomásain keresztül mutatja majd be a romák második világháború alatti deportálását Transznisztriába.

A román és angol nyelvű virtuális múzeum 2022. október 9-én, a holokauszt emléknapján válik nyilvánossá, a projekt november 15-éig tart.

Mire emlékezünk?

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján 1972 óta világszerte augusztus 2-án emlékeznek meg a holokauszt roma áldozatairól. A világnap dátuma arra emlékeztet, hogy 1944. augusztus 3-ára virradóra közel háromezer cigányt gyilkoltak meg SS-katonák az auschwitzi haláltáborban.

Az Európai Parlament 2015. április 15-én tartott plenáris ülésén határozatban ismerte el a második világháború alatti roma népirtás, deportálás és internálás történelmi tényét – írja a Múlt-kor történelmi magazin, ahol a magyarországi roma holokauszt előzményeiről, körülményeiről és az utóéletéről olvashatsz egy rövid összefoglalót.