Villanypásztor vezetékei között bújt be a medve, hogy falatozhasson

Augusztus 22-én, hétfőn 22 óra körül RO-ALERT jelzéssel figyelmeztettek, hogy medve tartózkodik a Fások utcában.

Megkerestük Mărmureanu-Bíró Leonardot, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület vezetőjét, hogy választ adjon felmerülő kérdéseinkre.

Nem találták meg a medvét,

amit egy, a környéken dolgozó éjjeliőr jelentett, de lehetségesnek tartják, hogy ott járt, hiszen a közeli mezőről könnyen be tudott jutni az utcába.

Mostanában kevesebb a RO-ALERT, mint az előző hónapokban, ennek oka, hogy a medvék élelemhez, például cseresznyeszilvához jutnak a környéki erdőkben és a település szélein, így nem kell bejöjjenek a városba – tájékoztatott az egyesület vezetője.

Az elmúlt héten tízszer hívták a 112-es segélyhívót medve miatt:

Balánbányán, Felsőboldogfalván, Csíkszentgyörgyön, Csíkszentdomokoson, Csíkjenőfalván, Maroshévízen, Tusnádfürdőn, Csíksomlyón, a Tusnádfürdőt és Szent Anna-tavat összekötő ösvényen, illetve a zeteváraljai víztározónál.

Gálkútról, Balánbánya közeléből 16-án 22 óra 13 perckor hívták a 112-es segélyhívószámot, miszerint tehénre támadt egy medve. A csendőrök elűzték, ahogy a Felsőboldogfalva közelében található esztenára támadt egyedet is, amiről 17-én 18 óra 43 perckor értesítették a hatóságokat.

Ezen a napon még két telefonhívást fogadtak, egyet Csíkszentgyörgyről, egyet pedig Csíkszentdomokosról, egyik állatot sem találták meg, így jelenlétüket nem tudták megerősíteni.

18-án 8 óra 38 perckor Maroshévízről, 19 óra 30 perckor pedig Csíksomlyóról telefonáltak, az első esetben az állat egy villanypásztor vezetékei között átbújva jutott be egy kukoricatáblára, a másodikban pedig a csíksomlyói nyerget látogató turisták látták meg. Mindkét esetben elzavarták a medvét.

20-án a Tusnádfürdőt és a Szent Anna-tavat összekötő ösvényen láttak medvét, az egyed önmagától elhagyta a helyszínt. Ez nem mondható el az ugyancsak 20-ai, tusnádfürdői esetről, amikor 22 óra 30 perckor egy anyamedvét és két bocsát kergették el egy panzió közeléből.

21-én 23 óra 48 perckor a zeteváraljai víztározó melletti kempingzónából telefonáltak két medve miatt, amelyeket elhajtottak az erdőbe – olvasható a megyei csendőrség közleményében.

A cikk az uh.ro 2022-es nyári gyakornoki programjának keretében jelent meg Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának támogatásával.