Világsztárok Udvarhelyen

A fesztiválra belépni a járványügyi szabályok betartásával lehet: maszk, és oltásigazolás vagy teszt szükséges.
fotó: a Harmonia Cordis Egyesület Facebook oldala

Két városban nagyjából egyidőben zajlik a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál tizenhatodik kiadása. Székelyudvarhelyen négy, Marosvásárhelyen hat napig pengetik a húrokat több mint tíz ország legtehetségesebb gitárosai a hét folyamán. Mivel néhány éve a két városban párhuzamosan szervezik a rendezvényt, Székelyudvarhelyre is sokkal több nemzetközi tehetséget el tudnak hozni, mondta Beke István Ferenc fesztiváligazgató.

Újból helyszínt vált a rendezvény, amelyet Udvarhelyen tavalyelőtt a múzeumban, 2020-ban pedig a Kis Szent Teréz plébániatemplomban tartottak meg. Idén a Művelődési Ház koncerttermében szervezik meg augusztus 11. és 14. között.

A marosvásárhelyi programok a város különböző pontjain lesznek esténként 7 órától, a koncertek a várban, a workshopok és versenyek a Kultúrpalotában, a mesterkurzusok pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen lesznek megtartva.

A jó hír az, hogy idén is ingyenes a nemzetközi minőségű muzsika mindkét városban. Beke István a legnevesebb fellépők közt a horvát Lovro Peretić-et és az olasz Cristina Galiettót nevezi meg, előbbi tavaly, utóbbi idén nyerte meg az Eurostrings Gitárfesztivált, amely 18 európai ország legjobbjainak versenye. Az utolsó nap fellépő, Samuelito a fiatal generáció kiemelkedő tehetsége, mellette a Venti Chiavi Trio és a Duo ArTpeggio magyarországi együttesek koncertje is ígéretesnek mutatkozik, akárcsak a helyi tehetségek fellépései.

A fesztivál főbb meghívottjai Spanyolországból, Brazíliából, Portugáliából, Venezuelából, Oroszországból, Görögországból, Ausztriából, Franciaországból, Németországból, Magyarországról, és Romániából érkeznek. Kicsit megbonyolíthatja a programot, hogy Franciaország vasárnaptól piros zónának számít, és az onnan érkező zenészek csak 72 órát tartózkodhatnak az országban anélkül, hogy karanténba kellene vonulniuk, jegyezte meg a főszervező.

Friss és tehetséges a helyi termék

Székelyudvarhelyen naponta 18 és 20 óra között több helyi és külföldi előadóművészt hallgathatunk meg, az első két nap öt, az utolsó kettőn pedig 3-3 gitáros csap a húrok közé.

Több ismerős nevet is találunk a programban, az első nap, hétfőn mindjárt egy székelyudvarhelyi fiatal, Forgács Rudolf játékát hallhatjuk. A Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában végzett fiú 14 évesen kezdett gitározni, már tavaly is részt vett a fesztiválon, idén lesz elsőéves a kolozsvári Gheorghe Dima Zenekadémián klasszikus gitár szakon, tudjuk meg a szervezők által küldött közleményből.

A kolozsvári Prózsa Réka neve is ismerősen csenghet, ő is játszott már tavaly szólóban és Rudolffal közösen is. Nyolc évesen kezdett gitározni a kolozsvári Augustin Bena Zeneiskolában, a János Zsigmond Unitárius Kollégium után az egyetemen menedzsmentet tanult, majd visszatért gyerekkori érdeklődési köréhez, és ismét zenével foglalkozik a kolozsvári zeneakadémián. Egyik tanára a fesztivál főszervezője, Beke István Ferenc. Szintén a zenekakadémia diákja a másodéves Andrei Tcaciuc.

Első nap, szerdán a helyieken kívül még egy olasz és egy francia fiatal előadóművészt hallgathatunk meg, az idei Eurostrings Gitárfesztivál nyertese, Cristina Galietto Olaszországóból érkezik hozzánk, és egy Alessandro Marseglia mestergitáron játszik. Legújabb lemeze, az Avant l’Aube (A hajnal előtt), 2020-ban jelent meg.

A francia Francois Xavier Dangremont jelenleg Párizsban tanít zenét, emellett előadóművészként számos nemzetközi klasszikus gitárverseny győztese. Itt hallgathatunk bele a játékába:

Második nap, csütörtökön

Vajda Beáta lép fel, akinek szintén ismerősnek hangozhat a neve, őt tavaly is hallhatták a Forgács Rudolffal és Prózsa Rékával alkotott trióban előadni a székelyudvarhelyiek. 2017 óta rendszeres fellépője a fesztiválnak a székelyudvarhelyi lány, aki 11 éves korától a Pallóban tanult klasszikus gitározni. Vajda Beáta és Forgács Rudolf mindketten Derzsi Dénes, a Palló gitár tanárának tanítványai, mondta Beke István Ferenc.

Vajda Beáta után a tanulmányait a gyulafehérvári zeneiskolában kezdő, majd a zeneakadémián folytató, jelenleg harmadéves Antonio Josant, majd a Portugáliából érkező Fransisco Luíst, a kanadai Steve Cowant és a horvát Lovro Peretić-t hallhatjuk. Fransisco Luís egykébként tavaly megnyerte a Harmonia Cordis versenyét.

Harmadik nap, pénteken

két magyarországi és egy francia fellépőt láthatunk. A Budapesten született Nickmann Marcell már állt a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárverseny dobogóján, 2019-ben második helyezett lett, tavaly októberben pedig megnyerte a Szegedi Nemzetközi Gitárversenyt. Az utóbbi időben a régizene került a fókuszába, Louis Couperin csemballó műveit, illetve Marco Dall’Aquilla lantműveit írta át gitárra.

Rajta kívül hallhatjuk, a fiatal francia lányt, Cassie Martint, aki 5 éves korától gitározik, és ő is több nemzetközi versenyen vett már részt.

A másik magyar fellépő a Venti Chiavi Guitar Trio, a Pécsi Tudományegyetem egykori hallgatóiból verbuválódott trió jellegzetessége, hogy 18 helyett húsz húron játszanak Tóth Álmos nyolchúros gitárjának köszönhetően, számos átiratot készítettek, és vannak olyan zeneművek, melyeket más, 3×6 húrt megpendítő együttesek nem tudnak eljátszani.

Negyedik nap, szombaton

a Kohut Petra és a Kató Árpád alkotta magyarországi Duo ArTpeggio lép fel. A Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium művésztanárainak koncertjein a közönség érdekes háttér-információkat tudhat meg a zeneművekről, mely információk hozzásegíthetik a művek jobb megértéséhez, értelmezéséhez. Repertoárjuk minden zenei korszakból ízelítőt ad, változatosan végigvezetve a hallgatót a reneszánsztól a XX. századig, a Shakespeare korabeli dallamoktól egészen az argentin tangóig, olvasható róluk a fesztivál közleményében.

A francia Antoine Boyer a cigány dzsessz képviselője, ő újabban a TANGRAM című zenekart indította el, amelyben Yeore Kim koreai szájharmonikással és több elismert zenésszel együtt koncerteznek, illetve felvételeket készítenek.

Samuelitót sem először látjuk a Harmonia Cordis programjában, a flamenco gitáros és zeneszerző rendszeres résztvevője a fesztiválnak.

Amiért érdemes átugrani Vásárhelyre, 

az az augusztus 10-én, kedden 7-től kezdődő nyitókoncert, Yamandu Costa brazil gitáros muzsikáját a rendezvény tavalyi kiadásán is több tízezren követték a webes közvetítésben, idén is ő lesz a sztárvendég az orosz Alekszandr Misko mellett, aki augusztus 14-én, szombaton lép fel. Ezenkívül az egyéni kurzusokat és a verseny- meg a gyerekprogramot is ott tartják.

A fesztiválra belépni a járványügyi szabályok betartásával lehet: maszk, és oltásigazolás vagy teszt szükséges.