Világsztár koncertje zárja az Udvarhely Napokat

Pálinkaösvény vezet majd a borudvarba. Kezd összeállni az idei városnapok programja.
Fotók: Gál Előd

Még a pápa is beépül az idei Udvarhely Napok programjába, amelyet május 27. és június 2. között rendeznek. A korábbi évekhez hasonlóan a sétatér, a minifocipálya és ezek környéke lesznek a hétfőtől vasárnapig tartó rendezvény főbb helyszínei.

Amikor leszögezték az időpontot, nem tudták, hogy Ferenc pápa is jelen lesz a csíksomlyói szentmisén, de remélik, kiegészítheti egymást a mise és az Udvarhely Napok. „Ha csak azt nézzük, hogy többszázezer zarándok lesz majd Csíksomlyón és visszafelé menet egy nemzetközi sztár fog koncertezni Udvarhelyen, ez egy kerek esemény lehet” – mondta Jakab Attila városmenedzser, aki szerint esetleg nem lesz annyi katolikus itt a szombati gyereknapon.

Azoknak, akik nem mennek el Somlyóra, kivetítik a szentmisét, a padokkal berendezett Városháza udvarán. A mise előtt meg lehet nézni a pápa életéről szóló filmet is ugyanott.

Ami a koncerteket illeti,

már hétfőn elkezdődnek a városháza Szent István termében Sárik Péter és Falusi Mariann zenélésével, de a kültéri színpadokat csak szerdától lepik el a zenekarok. A sétatéren is lesz egy színpad, szerda este a Bohemian Betyars lép fel itt, csütörtökön a Soulwave és a Kiscsillag, pénteken pedig már a minifocipályára felállított színpadon zenél a Vad Fruttik, a Monyo Project, a Marthy Dharma. Szombaton ugyanott a Blahalouisiana, és vasárnapra marad az esemény sztárfellépője, Boban Markovic, illetve a Kowalsky meg a Vega koncertje, mutatta be a zenei programot Simon Mária Tímea szervező.

„Jobb, mint a Szentgyörgy Napoké, ott a Nightwish énekesnője zárja a rendezvényt” – utalt a záró éjszaka Boban Markovic koncertjére Jakab Attila városmenedzser. „Az a koncepció, ami harmadik éve megjelent az Udvarhely Napok kapcsán, ez a családias, chill hangulatú, civil szervezetekkel, koncertekkel megfűszerezett városi rendezvény most ért abba a fázisába, ahol a legjobban ki tud teljesedni. Nemzetköziesedik” – vélekedett.

Az Udvarhely Napokon feltörekvő zenekarok is koncerteznek majd, például a tavalyi Siculus Fesztivál felfedezettjei. Ezek a nagyparkban felállított színpadon zajlanak majd. Chilles lesz – ígérik a szervezők.

A szombati nap, június elseje hagyományosan a gyerekeké, mentő- és tűzoltóautóval, ugrálóval. A Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhely Táncműhely is készül egy-egy gyerekdarabbal. Egy kicsit minden nap gyereknap lesz, „a koncertek sorát minden nap egy gyerekkoncert fogja kezdeni öt órától” – tette hozzá Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

A sátorváros

idén is a parkban lesz. Ide továbbra is várják a jelentkező civil szervezeteket, vásárosokat, kiállítókat, vendéglátósokat. Ehhez jelezni kell a részvételi szándékot a tervezett programmal és a bemutatkozó levéllel az udvarhelynapok@udvarhely.ro címen május 3-ig. További információkat az esemény Facebook-oldalán találsz.

Ami változik, hogy az eddig Mihai Kogălniceanu utcában felállított gasztroutca a park területére költözik. A szervezők szerint így könnyebb lesz az átjárás a programok között, és borral a kézben lehet koncertet hallgatni. A nagy étkező és sörös stand a színház mögötti parkolóban marad. „Lesz sörsarok, pálinkaösvény és borudvar” – mondják.

Korábban is itt voltak a város testvértelepülései, idén még jobban kiveszik a részüket a rendezvényből, egy-egy programot is hoznak magukkal: Budavár egy Márai-estet, Soroksár a gyermek-néptánccsoportjának egy előadását hozza el, Vácról Sajdik Ferenc, Kossuth-díjas magyar grafikus kiállítása érkezik.

A program egyelőre nem teljes, hiszen a sátorvárosba jelentkező civil szervezetek programjai is belekerülnek majd, de az Udvarhely Napok Facebook-oldalát követve nem fogsz lemaradni semmiről.