Világbajnoki cím már van, most jöjjön egy Európa-bajnoki

Fotó: archívum/GÁL ELŐD

Június 21-én, szerdán hivatalosan is elkezdődött Krakkóban a kontinentális olimpiának számított Európa Játékok, amelyen idén székelyudvarhelyi sportolókért is szoríthatunk. Ugyanis a Góbék Teqball Team két játékosa, Györgydeák Apor és Ilyés Szabolcs is a százötven fős romániai olimpiai csapat tagja

A június 21. és július 2. között megrendezendő európai olimpiára 29 sportág 7.300 válogatott sportolója kvalifikált, így a kontinens legnagyobb és legszínvonalasabb multisporteseménye lesz az évnek számos olimpia-, világ- és Európa bajnokkal a soraiban.

Számos sportágban – atlétikában, kosárlabdában, strandkézilabdában és kenuban – már megkezdődtek a küzdelmek, az első érmeket 22-én osztják ki. A teqballosaink szereplésére még várnunk kell, a játékokon debütáló sportág, a teqball küzdelmei június 28-án kezdődnek. Sportolóink ekkor lépnek először pályára a Krakkó főterén felállított pályákon.

Elsőként a férfi egyéni versenyt rendezik majd, ahol a világbajnok Györgydeák Apor az első számú kiemelt lesz, és amely versenyszámban 29-én hirdetnek bajnokot.

Június 30-án, pénteken Ilyés Szabolcs is asztalhoz áll vegyes párosban Dakó Katalinnal, és végül július 1-jén, szombaton kerül sor a férfi páros versenyre is, ahol a Györgydeák-Ilyés duó érdekelt. Párosuk világbajnoki bronzérmesként és harmadik kiemeltként éremesélyes, míg az újonnan alkotott Ilyés-Dakó Katalin vegyes páros az Európa Játékok és Teqball Európa Bajnokság negyedik kiemeltjeként vág neki a tornának.

Az esélyesként induló teqballosaink esetleges győzelme történelmi tettnek számítana, hiszen a sportágban először avatnak Európa-bajnokot. A teqball mellett másik 12 sportágban is a verseny a sportág Európa-bajnokságát is jelenti egyben.

Mivel a legtöbb sportág versenye kvalifikációs verseny is a jövő évi párizsi Nyári Olimpiai Játékokra, így számos olimpiai bajnok is versenybe száll az érmekért, így például a magyarországi háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, Szilágyi Áron, akinek vezetésével a közel kétszázfős magyar olimpiai csapat érkezett Krakkóba.