Viharosra fordulhat az idő

Elsőfokú (sárga jelzésű) fokozott légköri instabilitásra vonatkozó riasztást adott ki szerdán, május 25-én az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 21 megyéjére.

Az előrejelzés szerint

szerda déli 12 órától csütörtök reggel 8 óráig Erdélyben, Máramarosban, helyenként a hegyekben, a Bánságban, a Körösök vidékén és Moldva északi felében fokozott légköri instabilitás, gyakori villámlások, futó zivatarok és felhőszakadások, elszigetelten jégeső várható.

Az erősen fúvó szél viharossá erősödhet, a légmozgások sebessége elérheti az 55-70 kilométert óránként, kisebb kiterjedésű területeken a 80-90 kilométert óránként.

A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 15-20 litert négyzetméterenként, elszigetelten akár a 30 litert is.

Hasonló jelenségekre az ország többi részében is lehet számítani helyenként a csütörtökre virradó éjszaka, a csütörtöki nap folyamán pedig inkább a délkeleti vidékeken lesz jellemő a légköri instabilitás.

A riasztás Fehér, Brassó, Hunyad, Neamţ, Temes, Arad, Kolozs, Hargita, Szeben, Bihar, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Szilágy, Beszterce-Naszód, Kovászna, Máramaros, Szatmár, Botoşani, Gorj, Maros és Suceava megyékre érvényes.

Agerpres