Viharos hétnek nézünk elébe

A hét első napja különösen meleg idővel indul, ám keddtől csökken a hőmérséklet, az ország nagy részére kiterjedő, nagy mennyiségű csapadékra, viharokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Hétfőn, augusztus 23-án meleg időre számíthatunk, főleg a délnyugati részen, ahol helyenként kánikula is lehet, az ország többi részét pedig kellemesen meleg időjárás jellemzi. A maximális hőmérsékleti értékek 25 és 32 Celsius-fok körül alakulnak, a minimumok 11 és 21 fok körül.  A nap második felében aztán változékony, helyenként felhős lesz az égbolt, a hegyvidéki és szubhegyvidéki területeken, valamint a keleti régiókban, ahol kis területeken villámlással kísért záporokat jósolnak a meteorológusok.

Kedden, augusztus 24-én az ország nyugati és északnyugati felében lehűl az idő, az előrejelzések szerint hajnali 3 órától szerda 10 óráig a fokozott légköri instabilitás miatt villámlással kísért záporokra, felhőszakadásra, viharos szélre, helyenként jégesőre lehet számítani, ami az ország központi, északkeleti, délnyugati részére is átterjed, és a hegyekbe is.

Északon, délen és keleten szerdán és csütörtökön is hasonlóan alakul az időjárás, a maximum hőmérsékleti értékek 22 és 34 fok körül alakulnak majd. 

Erdélyben a hét első három napjában fokozatosan lehűl az idő, míg csütörtökre, augusztus 26-ra a maximális hőmérséklet 30 fokról 22 fokra csökken, pénteken, augusztus 27-én a napi átlaghőmérséklet 25 fok körül alakul. A legalacsonyabb hőmérséklet átlagosan 12 és 14 fok körül alakul augusztus 23-a és 26-a között, míg péntektől, 27-étől, legalább két fokkal csökkennek a minimumok.

Székelyudvarhelyen

a weather.com előrejelzései szerint hétfőn és kedden helyenként felhős, legtöbb 28 Celsius-fokos időre számíthatunk. A hét első két napjának éjszakáján 15 Celsius-fokra csökken a hőmérséklet és kedd éjjelre esőt jósolnak a meteorológusok, 80%-os valószínűséggel.

Szerdától egészen péntekig viharos napok következnek: fokozott légköri instabilitásra, villámlással kísért záporokra, felhőszakadásra, viharos szélre, helyenként jégesőre számíthatunk, 22 Celsius-fokos maximális hőmérséklettel, míg az éjszakai hőmérséklet 10 és 11 Celsius-fok körül alakul majd.

Pénteken és szombaton az előrejelzések szerint nem lesz eső, helyenként felhős időjárásra számíthatunk, a maximális hőmérséklet 22 Celsius-fok lesz, míg éjszaka 9 és 10 Celsius-fok körül alakulnak a minimumok. A hét utolsó napján aztán újból záporokat jeleznek előre a meteorológusok, leginkább a délelőtti órákban, 30%-os valószínűséggel.