Vigyázz, nagy esők jönnek!

Nagy mennyiségű esőre, viharokra figyelmeztető narancssárga és sárga riasztásokat adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) 35 megyére, köztük Hargita megyére és a fővárosra.

Az előrejelzések szerint szerda, augusztus 31-e déltől csütörtök reggel 10 óráig a hegyvidéki területekre, valamint Erdély, Olténia, Munténia és a Bánság nagy részére narancssárga riasztás lesz érvényben. Itt a lehulló csapadék mennyisége eléri a 40-60, helyenként a 70-80 litert négyzetméterenként. Az esőzéseket villámlás, megerősödő szél, akár jégeső is kísérheti.

Ugyanakkor szerdán 12 órától csütörtök 16 óráig a folyó-, illetve állóvizek áradására vonatkozó elsőfokú (sárga kódú) riasztás érvényes Hargita megyére, a Maros, a Küküllő, az Olt, a Homoród, Tatros és Kis-Beszterce vize esélyes, hogy kiönt medréből – figyelmeztet WhatsApp üzenetben a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU).

A riasztások Hargita megye mellett még Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brăila, Brassó, Buzău, Kolozs, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galac, Giurgiu, Hunyad, Ialomiţa, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Neamţ, Olt, Prahova, Szeben, Suceava, Tulcea, Temes, Teleorman, Vâlcea és Vrancea megyére érvényesek.

Az esős idő az előrejelzések szerint az ország nagy részén a hét végéig kitart – közölte az ANM.