Vigyázz, milyen sebességgel mész most az utakon!

A román rendőrség is csatlakozott az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) 2023. április 17. és 23. közötti Speed nevű akciójához, amely során fokozott ellenőrzést tartanak a közutakon.

Céljuk a megengedett sebességhatárok betartásának ellenőrzése és a túlzott sebesség okozta közúti balesetek megelőzése – tájékoztat honlapján a Román Rendőrség (IGPR). Közleményük szerint április 21-én a Speed Marathon elnevezésű művelet során például minden sebességmérő eszközüket bevetik a gyorshajtók lefülelésére.

Megjegyzik, hogy év elejétől április 9-éig gyorshajtás miatt 183 súlyos közúti baleset történt az országban, ezekben 81 személy vesztette életét és 145-en súlyosan megsérültek. A súlyos közúti balesetek mintegy 20 százalékát okozta a gyorshajtás.

Éppen ezért javasolják a járművezetőknek, hogy tartsák be az érvényes sebességszabályokat, sebességüket folyamatosan igazítsák az időjáráshoz és az útviszonyokhoz, vezessenek körültekintően és tartsák tiszteletben a közlekedésrendészeti jelzéseket.

Kiemelt kép: gandul.ro