Vigyázz az OLX-szel!

Csalók vannak az OLX-en, hívják fel a figyelmet a helyi rendőrség munkatársai a Facebook-oldalukon.

Ismeretlenek egy csomag érkezésével kecsegtetnek üzenetben, amelyet az SMS-ben csatolt linkre való kattintással követhetünk. Azonban, ha rákattintunk, egy hamis weboldalra lépünk tovább, amely egy telefonos applikáció letöltését kéri. Az applikáció telepítésével olyan kártevő szoftverek kerülhetnek telefonunkra, amelyek akár jelszavakat, kártyaadatokat, vagy egyéb személyes információkat lophatnak el. A helyi rendőrség információi szerint Hargita megyei, sőt, székelyudvarhelyi áldozata is van a csalóknak.

Annak érdekében, hogy az ehhez hasonló és más online csalásokat megfékezzük, fontos, hogy figyeljünk a következőkre:

Forrás: OLX

A bejegyzés alatt többen is egy, szintén az OLX-en előforduló csalási kísérletről számoltak be. A jelenségről az OLX-weboldalán is írnak, ami nem más, mint a Livrare prin OLX (OLX-szel történő szállítás). A csalók egy linket generálnak, ahol megkapják az eladók kártyadatait, a számlaegyenleget és a CVV/CVC kódot azzal az ürüggyel, hogy így tudnak fizetni ők az árult termékért. Az OLX munkatársai azonban felhívják a figyelmet, hogy nincs olyan rendszerük, ahol a vásárlók online fizethetnek a termékért. Az OLX-en eladott és futárral szállított termékekért a pénzt vagy a Fan Courier vagy pedig a Román Posta munkatársai gyűjtik be. Kizárólag csak akkor kérnek kártyaadatokat, ha valaki OLX-szolgáltatásokat vásárol például hirdetések közzétételéhez vagy népszerűsítéséhez.

Illetve arra is kitérnek, hogy vigyázzunk az úgynevezett klónoldalakkal, amelyek linkje első ránézésre egy ismertebb weboldal nevét tartalmazza, mint például a FAN Courier, de valami mégsem stimmel vele, mondjuk az a betű helyett u szerepel vagy olx.ro helyett olx-ro.online, olx-payments.online meg hasonló címek állnak.