Vigyázz a jódtablettával!

A jódtabletták iránti megnövekedett kereslet miatt az egészségügyi minisztérium pénteken közleményben hívja fel a lakosság figyelmét arra, hogy a kálium-jodidot nem szabad megelőzésre használni, ugyanis az pajzsmirigy-problémákat okozhat.

Egy esetleges nukleáris veszély alkalmával a jódtablettát az incidens utáni első órákban kell bevenni, az egészségügyi minisztérium pedig az Országos Közegészségügyi Intézet ajánlásainak megfelelően biztosítja a készletet – írja az Agerpres hírügynökség a minisztérium közleményére hivatkozva. A minisztérium azt is közli, hogy a tabletták előállítása az Antibiotice Rt. által történik, és az állami tartalékalapért felelős hatóság tárolja.

Szükség esetén ezt a terméket a lehető legrövidebb időn belül eljuttatják a lakossághoz minden megyében az egészségügyi hatóságok” – közli a minisztérium.

De mi is a szerepe a jódtablettának?

Arról dr. Ruxandra Dobrescu, bukaresti endokrinológus főorvos, kutató tett közzé egy erről szóló bejegyzést, amelyben a következőket írja:

Pajzsmirigyünk jódot használ a pajzsmirigyhormonok előállítására, amelyek nélkülözhetetlenek a normális fejlődéshez és az idegrendszer egészségéhez. Egy, a csernobilihoz hasonló nukleáris baleset esetén a robbanás után felszabaduló radioaktív jódot a pajzsmirigy „felfogja” és ez néhány éven belül megnöveli a pajzsmirigyrák kockázatát. A kockázat magasabb a gyermekeknél és serdülőknél, akik általában érzékenyebbek a sugárzásra, míg 20-30 éves kor után ez a kockázat jelentősen csökken.

Egy nukleáris robbanás által kiváltott radioaktív szennyeződés sok izotóppal jár, nem csak a jódéval. A jódtabletta csupán a pajzsmirigyet védi, és megelőzi a radioaktív jód esetleges káros hatásait, így az egész szervezetünk védelme érdekében az első és legfontosabb intézkedés nukleáris baleset esetén, hogy minél távolabb legyünk a robbanástól, lehetőleg egy óvóhelyen.

A felszabaduló radioaktív jód dózisának függvényében kell felmérni, hogy szükség van-e jódtablettára, vagy sem. Az ilyenkor használt kálium-jodid tabletták, hogy hatékonyak legyenek, nagy dózisú jódot tartalmaznak. Egy felnőtt esetében körülbelül 100 milligrammot, ami majdnem ezerszer több, mint amennyire általában naponta szükségünk van, ezért soha ne szedjük orvosi utasítás, vagy ajánlás nélkül, mert súlyos mellékhatásokat okozhat. Várjuk meg a hatóságok és a katasztrófavédelem értesítését, ne szedjük megelőzésre, csupán az esetleges robbanás utáni órákban.

A tabletta nukleáris katasztrófa esetén is főként gyermekeknek, serdülőknek, szoptatós anyáknak, illetve terhes nőknek ajánlott, a feltüntetett adagokban, kevésbé a 40 év felettieknek, akik esetében több a kockázat, mint a haszon, kivéve, ha nagyon magas a becsült sugárzás dózisa. Esetükben pajzsmirigy működési zavarokat, hypo- vagy hyperthyreosist (pajzsmirigy alul- vagy túlműködést) okozhat. Pajzsmirigy-eltávolításon átesetteknek nincsen szükségük jódtablettára.

Ha megtörténik a baleset, várjuk meg a hatóságok értesítését, hogy mikor, hol történt, az időjárási körülményektől függően, mikor ér el hozzánk a radioaktív felhő, milyen izotópok szabadulnak, mekkora a sugárdózis, és ezek függvényében van-e szükségünk a tablettára – hívja fel a figyelmet a főorvos.

A kiemelt kép illusztráció.