Videón a pénteki autómentés

A megáradt Nagy-Küküllőből kellett kiemelni egy személyautót Székelyudvarhelyen február 24-én, pénteken – adta hírül Facebook-oldalán a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség, amelyet aznap délután negyed 5-kor riasztottak a bejegyzés szerint.

Fotók: Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség, Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A helyszínen a mentésben segédkezett Katona Lóránt helyi rendőr, az egység aligazgatója, azt mondta: egy járókelő vette észre, hogy az autót sodorja az ár, és értesítette a hatóságokat. A tulajdonosnak pedig állítólag a tömbházfelelős szólt, ugyanis a Fortuna lakópark parkolójából gurult el a jármű, amelynek nem húzták fel a kézifékjét és nem is volt „sebességben”. Az autó mintegy 150-200 métert úszott, amíg egy hullámtörő gát meg nem fogta a meder kellős közepén.

A videófelvételeket a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség bocsátotta rendelkezésünkre.

A helyi rendőrök azonnal értesítették a hivatásos tűzoltókat, illetve az állami rendőrséget, azonban a beavatkozást ezek elutasították, mert sem ember, sem állat nem volt életveszélyben. Azt a választ kapták tőlük, hogy ilyen esetben a tulajdonosnak kellene szakcéget megbíznia a mentésre, de nem akarták, hogy tovább sodródjon az autó, és civileket sem akartak veszélybe sodorni. „Többen is ajánlkoztak, de nem engedtem be őket” – mondta Katona, aki inkább a székelykeresztúri Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesülethez fordult. Nekik és Gergely Andrásnak, az emelődaru kezelőjének köszönhetően sikerült végül 40-45 perc alatt a járművet kiemelni a hömpölygő folyóból, már sötétedés után.

Nem ez volt a városban az egyetlen elszabadult autó az utóbbi időben. Hétfő délelőtt elgurult egy autó a Patkóból és nekiment egy másik parkoló autónak, nemrég pedig a Petőfi utcában a padka védett meg egy autót a patakba borulástól – mesélte még a helyi rendőrség aligazgatója. Nekem pedig az a szerencsétlen eset jutott eszembe, amikor 2019 decemberében egy „önjáró” autó a Patkóból a Barátok templomáig gurult és két idős embert elütött.