Viccből hosszútávra íratta fel csapattársát Ilyés

Ismét dobogón Ilyés. Fotó: a Sugas Race Facebook-oldala

A Városi Sportklub terepbringásai és egy futója is Sugásfürdőre utazott vasárnap, október 10-én, ahol a Sugás Race nevű kerékpár és futóversenyt rendeztek.

A biciklisek: Ilyés Ferenc, Gáspár Lóránd Zsolt és László Csongor a 70 kilométeres, összesen 1.700 méter szintkülönbséggel bíró versenyen vettek részt. Ilyés beszámolója nagyszerű hangulatú, napos verseny volt, néhol árnyékos, hűvös, máshol szeles részekkel, eszükbe juttatva, hogy itt az ősz. Erdőkön, mezőkön, patakokon és hosszú gerinceken vezetett a pálya, ami Fecónak ismerős volt, tekert már itt korábban.

Nem siettem, az egyik barátom volt csak előttem, mivel az első 5-6 kilométeren lemaradt a többi versenyzőtárs, így majdnem végig egyedül tekertem. A verseny végén úgy döntöttek a szervezők, hogy a kevés résztvevő miatt összevonják a kategóriákat, így lett enyém a második hely” – írja Ilyés, aki viccből Gáspár Lórit is hosszútávra nevezte be a rövidtáv helyett.

S bár a távokat összevonták, Gáspár azért is végigtekerte a hosszútávot. Ilyés a tőle kölcsönbe kapott kerékpárral vett részt a versenyen, amit műszaki hiba nélkül tudott teljesíteni.

Gáspár Lóránd korábban csupán rövidtávon versenyzett, maximum 45 kilométert, ezért a vasárnapi futam nagy kihívásnak bizonyult, pláne, hogy a rajt előtt egy félórával sikerült megérkezniük, a sietség miatt sem reggeliznie, sem bemelegítenie nem sikerült.

A pálya nagyrészt száraz, poros volt, leszámítva egy kábé 2-3 kilométeres erdős szakaszt, ahol viszont nagyon sáros volt, a lehullott száraz falevelek miatt nem nagyon látszott, hogy hol lehetne ezeket kikerülni, egy adott ponton tengelyéig elsüllyedt a biciklim első kereke. Ezen a részen a jelzések sem voltak jól láthatók, keresgélni kellett ezeket, ami a haladást nehezítette” – emlékszik vissza. Először 50 kilométer után kezdte érezni, hogy nincs szokva a hosszútávhoz, „nagy harcot vívott, hogy kitartson a végéig”, a 14. helyen végzett.

László Csongor is a 70 kilométert teljesítette, ez volt számára az utolsó verseny az idényből. Nem is indult jól, ahogy letértek az aszfaltról, ledobta a biciklije a láncot, ezzel a mezőny végére került. „Ezután egész jó ritmusban haladtam, folyamatosan előzgettem, és egészen a negyedik helyig feljutottam, majd volt egy kis úttévesztésem, így hárman utolértek kábé 40 kilométernél” – számol be. A verseny végére el is fogyott az energiája, ezzel együtt az ötödik helyen zárta a versenyt.

A futók közül a székelyszentkirályi iskola testnevelő tanára, Nagy Elemér vett részt a 17,5 kilométer hosszú terepfutó versenyen, és a 18. helyen végzett.