Vezetékeket rongált, fákat döntött ki a szél

Az ország 13 megyéjében és a fővárosban okozott károkat kedden, április 2-án az orkán erejű szél – számol be az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) tájékoztatására hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

Az IGSU kedden 13 óráig összesített adatai szerint Fehér, Bihar, Botoşani, Buzău, Kolozs, Dâmboviţa, Giurgiu, Hunyad, Ilfov, Maros, Prahova, Suceava és Vâlcea megye 17 településének területén, valamint Bukarestben volt szükség a katonai tűzoltók beavatkozására. A bevetések során 13 épületelemet, 60 szél által kidöntött fát, négy úttestre zuhant oszlopot kellett eltávolítani. Három lakóingatlanban, egy melléképületben és 16 személygépkocsiban esett kár. A szél által megrongált vezetékek miatt

hét Hargita megyei településen voltak gondok

az áramellátással. Mint a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) WhatsApp-üzenetben tájékoztatott, Zeteváralján, a víztározónál, Ivóban és Varságon 720 fogyasztó kellett nélkülözze az áramellátást, míg Küsmöd és Siklód 504, valamint Székelykeresztúr 473 fogyasztója járt ugyanígy. A felügyelőség közleménye szerint kedden 18 órakor állt helyre az áramszolgáltatás.

Sikaszóban a 138-as jelzésű megyei útra dőlt egy fa, amelyet a tűzoltóknak kellett eltávolítani az úttestről – írták még.

A katasztrófavédelem szerint nem történt emberi sérülés a rossz időjárás miatt, a katonai tűzoltók pedig szükség esetén továbbra is a lakosság rendelkezésére állnak.

A katasztrófavédelem javasolja

a lakosságnak, hogy biztonságuk érdekében tanulmányozzák a vészhelyzetekre való felkészülést elősegítő platformon közzétett útmutatót, amely a DSU mobilalkalmazásán keresztül ingyenesen letölthető.

Kiemelt kép: illusztráció