Veterán harcossal megy tovább a Szejke, csak nevet vált

Balról jobbra: Győri István, Gálfi Árpád, Pálfi Kinga, Mester Zoltán.
Fotók: Ambrus Bernadett

Hivatalosan is bejelentették, amit már az augusztusi tanácsülésen meglebegtettek: teljesen átveszi a férfi kézilabda csapatot a Városi Sportklub, így tud biztos pénzügyi alapot nyújtani az önkormányzat, de még így is sok a kérdés a pénzzel, az esetleges feljutással kapcsolatban. Egyúttal bemutatták a picit megváltozott játékoskeretet, ketten ugyanis már elhagyták a csapatot, egyiket meggyőztek, hogy maradjon és egy rég nem látott udvarhelyi veteránt is sikerült hazacsalniuk.

A Városi Sportklubra (VSK) több okból is esett a választás. Mivel a város alintézményének számít, ezért költségvetési szempontból (fizetés, útiköltség, szállás) is stabilitást nyújt a csapatnak, illetve jogilag sem támadható ez a megoldás (a Szejkénél a dupla finanszírozás kockázata állt fenn – szerk.) – hangzott el a városvezetők részéről a szeptember 7-ei sajtótájékoztatón. A támogatókra továbbra is szükség lesz, de már nem a fennmaradásra, hanem a fejlődésre, hangsúlyozták. A polgármester azt is szerette volna, úgy legyen csapata a városnak, hogy ne a politikai hovatartozás határozza meg, ezért is került át a város vezetése alá.

Alig egy hónapja merült fel ez a megoldás, nagy feladat volt, viszonylag későn, a bajnokság kezdete előtt, de szép feladat is a klubnak. Mi készültünk erre: van egy kézilabda szakosztály, csatlakoztunk a szövetséghez, megérkezett a támogatás is, így a leigazolásokat, szerződéseket meg tudtuk kötni a játékosokkal és a kiegészítő személyzettel is – részletezte Mester Zoltán, a VSK igazgatója.

Mennek is, de jönnek is

Van néhány változás a csapatban, de még mindig helyi nevelésű, székely sportolók képezik a gerincét, vágott bele Mester. Ketten távoztak, Szabó Benjámin Nagyváradra, Mihály Zsolt Orosházára. Jobb Lőrinc is a távozók közé tartozott, de meg tudták győzni az új csapat programjával, így maradt még egy évet.

Ferenczi Botond (balról) a Székelyudvarhely Kézilabda Clubtól (SZKC) igazolt át a Pick Szegedhez, később Tatabánya játékosa volt. A kép már az orosházi csapatnál készült, ahonnan a Békéshez búcsúztatták.

Ferenczi Botondot keresték még meg, aki egy éve „szerelt le” és költözött haza, állítólag ő is örült a megkeresésnek. „Harcedzett veterán”, játszott európai kupákban, nem csak játékosként, hanem puszta jelenlétével tudja javítani a hangulatot. Már az első edzésen szinte másodedzőként szerepelt, látszott, hogy lesik a tanácsát a fiatalok. Ennek ellenére Komporály Attila marad a csapatkapitány, de a terhek megoszlanak Mester szerint, aki szerencsés helyzetnek tartja, ha egy veterán tud foglalkozni a fiatalokkal, akár a lelki világukkal is.

Egyelőre egyéves szerződéseket írtak alá a játékosokkal, addig biztos a pénzügyi helyzet, egyébként folyamatosságra készülnek, csak akarják látni, hogy miként alakulnak a támogatások. Az új mez is készülőben van, nagyjából maradnak a színek, a kék-sárga, de lesz egy fekete és egy sárga mez is, mondta el kérdésünkre Mester.

A Szejkét továbbra vezető Győri István klubelnöknek is szánnak valamilyen szerepet a VSK-n belül, de erről még nem akartak többet elárulni, a polgármester mindenesetre szeretné, ha együtt tudnának működni, és Győri lenne a kapocs az utánpótlás és a felnőtt csapat között.

Az alapcél változatlan

Mester szerint a csapat hasonló erősségű tud lenni, mint az elmúlt években, céljuk játéklehetőséget biztosítani a felnőtt juniorok számára, akiket a Szejke kinevel a magyarországi Kézilabda Akadémia támogatásával. A gyermekek számára biztosítani a sportot, a jövőt – mondta vele összhangban Pálfi Kinga alpolgármester, hozzátéve, nem csak az a dolguk, hogy játsszanak, hanem hogy példaképek is legyenek a felnövő generációknak.

Az egész kézilabdás mozgalom azért indult, hogy karriert is lehessen építeni rá, ezt célként szeretnénk definiálni, hogy a sportban is van jövő. Erre kiváló lehetőség a csapat, amely a VSK-nál fog működni” – mondta bizakodva az alpolgármester.

Az új szezon célkitűzése elsősorban megerősíteni a csapatot, másodsorban pedig eredményesnek lenni a másodosztályban, lehetőleg az első két helyen végezni a D csoportban, tette hozzá a VSK vezetője.

Feljutás?

Pálfi Kinga szerint a legfelső ligában nem is tudna helytállni a jelenlegi csapat, külföldi játékosokat is be kellene hozni, s akkor eleve más küldetése volna, nem az, hogy a székely fiatalokat hozza fel és tartsa játékban. 

Nem zárkóznak el a feljutástól, de akkor szeretnének beszélni róla, amikor biztosított az anyagi háttere is. – Olyan nagy a költségvetési különbség, hogy felelőtlenség lenne így feljutni a Bölények Ligájába. Ráadásul fenn kellene tartani egy fiókcsapatot is, ami csak tetézi a kiadásokat és önmaga konkurenciája lehet – vélekedtek egyöntetűen a város és a Sportklub vezetői.

Egyelőre a stabil működés garantált a másodosztályban, el fogják végezni a tervezést, és, ha a keretösszeg megengedi, hogy megcélozzák a feljutást, akkor meg is fogják. Amint ezt tudjuk garantálni, akkor meg fogjuk lépni, ígérte Mester Zoltán. A polgármester pedig azt, hogy „minden erővel azon lesznek, hogy megtalálják a lehetőségeket”, de látni kell – egyetértve az alpolgármesterrel –, hogy maradt egy űr, miután kiesett egy fontos támogató (Verestóy Attila – szerk.), és nem volt, aki betöltse helyét az elmúlt években.

Jó, akkor miből főzünk?

814 ezer lejt kap a várostól a VSK a 2021-22-es szezonra, a csapat ezzel már el tud indulni, közben elkezdik a tárgyalásokat a korábbi főszponzorokkal, és bíznak benne, hogy újakat is be tudnak hozni. A stabil működéshez optimálisan 1,3-1,4 millió lej volna szükséges a másodosztályban, tehát 500-600 ezer lej még hiányzik ehhez, ismerték be.

Egyébként a Szejkénél hasonló volt a keretösszeg, csak fordított volt a támogatási arány: háromnegyedét a szponzorok hozták, a többit a város, de most nem tartanak attól, hogy emiatt „elbíznák magukat” a szponzorok, épp ellenkezőleg, azt remélik, hogy felbátradnak tőle. Ha látják, hogy a város stabil alapot ad a csapatnak, akkor be fognak csatlakozni, és így néhány év alatt akár szintet is lehet lépni, vallják. A keretet 2,6 millióra kellene feltornázni, hogy elég legyen a Bölények Ligájára. Ezt városi szintű összefogással szeretnék elérni, további támogatók bevonásával, a kisebb összegekre is számítanak.

Ugyanis nincs anyaországi forrás a felnőtt csapatra, ezt a városnak és a szponzoroknak kell megoldaniuk. Az Együtt Növünk Fel Alapítvány, mely a Magyar Kézilabda Szövetség támogatását folyósítja, csak az utánpótlást tudja támogatni a Szejkénél. Felvetésünkre, hogy Novák Károly Eduárd sportminiszter ígéretéből mi lesz, annyit mondtak, hogy elindultak a folyamatok, idén eleve nem számoltak vele, viszont a Sportklub biztosítja azt a jogi keretet, amely lehetővé teszi majd a minisztériumi támogatást. Az elvi egyezség tehát megvan, s ha meglesz a támogatási módszertan, akkor tudnak lépni, de most még azt sem tudják, mi lesz a kormánnyal, jegyzi meg Pálfi Kinga.

A srácok mit szólnak hozzá?

– Hogy jelenleg itt tartunk, már az egy siker. Rengeteg csapat elindul a Bölényeknél és nem tudják befejezni, például Fogaras és Resica. Nekünk is megfelelő, hogy egyben maradt a csapat a két távozó kivételével, s inkább elindulunk a másodosztályba, minthogy félúton kiessünk (az elsőben – szerk.) – szólalt meg Palatka Barna, az egyik játékos, aki szerint nem törte le őket a kivívott, de meghiúsult feljutás.

Fotó: udvarhely.ro

– A csapategység megvan, mindenki ugyanannyira akarja, ez is nagy dolog, nincsenek motivációs problémák. Nem érzem, hogy nem adnánk száz százalékot. Nem is arról szól, hogy feljutunk vagy sem, hanem érezzük, hogy képesek vagyunk rá, és helytállunk az eleve erősebb másodosztályban, ahol jó helyzetben vagyunk más csapatokhoz képest.

– Személy szerint nem is gondolkodtam azon, hogy mi lesz egy év múlva, megteszünk mindent a mérkőzéseken, nekünk ez a dolgunk, a többi alakul magától – foglalta össze.

S ha többet szeretnének a szurkolók?

– Szívesen látjuk a támogatói listán őket – válaszolt előre nekik Pálfi Kinga.

A teljes keret

Felnőtt csapat: Csibi Hunor, Fekete Róbert, Hadnagy Lóránt, Jére Róbert, Komporály Attila, Kónya Hunor, Orbán Szilárd, Pál Szilárd, Palatka Barna, Tăuțean Angelo, Katona Tamás, Ferenczi Botond, Jobb Lőrinc, Csutak Zsolt, László Zsolt, Sipos Loránt (edző), Nagy Sándor (fizikai felkészítés), Sebestyén Csongor (kinetoterapeuta).

Ifi 1-es játékosok: Tófalvi Krisztián, Tófalvi Tamás, Kacsó Bence, Tankó László, Hintz Magor, Teiu Dănuț, Mátyás Demeter, Csíki Botond.