Veszélyessé vált egy utca, erre kiderül, hogy nem is létezik

Beszakadt az aszfalt, és az egyre nagyobb gödör feltelt vízzel a Csalóka utcának a Napsugár utca felőli részén – vagyis ugyanott, ahol az évek során egyre látványosabb és veszélyesebb a hullámvölggyé vált úttest.

Nem tükörkép, tényleg úsznak benne zöldségek. A szerző felvétele

Két héttel azután, hogy utóbbit szóvá tettük (többek közt), az udvarhelyszéki sofőrök Facebook-csoportjában megjelent egy fotó a tátongó fekete lyukról, amit a városháza profiljáról egy kommenttel elintéztek:

2015-ben megfelelő alapozás nélkül került aszfalt erre az utcára úgy, hogy az utca nem közterület. Ez a tény, vagyis az, hogy a Csalóka utca nem közterület, az oka annak, hogy emiatt sem javításra, sem pedig új aszfaltrétegre nem költhet a város”.

A replika abból a szempontból hasznos, hogy hivatalosan kimondja, ami időnként már elhangzott a közbeszédben: a jogi helyzet az oka annak, hogy a lakóknak kellett megoldaniuk a közvilágítást, és ezért marad ki a tatarozási akciókból az útfelület, viszont arra nem válaszol, hogy

mégis miként oldanák meg a problémát.

A hivatal műszaki igazgatója, Fülöp-Székely István azt mondta, maga is látta, ellenőrizte a helyszínt, amit szerinte – a megfelelő alap hiánya mellett – a teherautó-forgalom és az erős esőzések tettek nehezen járhatóvá. Megállapította, hogy óvatosan ki lehet még kerülni az akadályokat, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a napokban elhárítják az azonnali veszélyt, feltöltik és jelzik a problémás részeket.

A „tünetkezelésen” túl azonban meg vannak kötve a kezeik: sem tatarozásra, sem fejlesztésre, még forgalmi táblák kihelyezésére sem igazán van jogi alapjuk, hangsúlyozta ő is. Mivel nem köztulajdon, így az utcahálózatban sem szerepel, gyakorlatilag magánterületnek számít, még ha a látszat és használat alapján közútként is tekintünk rá. Megtiltani sem tudják a kamionos forgalmat az építkezésekhez, amikhez ők maguk adtak engedélyt. Amin viszont a műszaki osztály részéről tudnak és akarnak is változtatni, az az esővíz elvezetése, terveket rendelnek a Csalóka zónára és a város más lejtős övezeteire – fűzte hozzá.

Az igazgató nem tudja pontosan, hogy a „gyökérkezelés”, vagyis a közvagyonba vétel min akadt el, ezért további kérdéseinket a hivatal szóvivőjéhez küldjük, a témára még visszatérünk.