Veszélyben a Dögi?

Kiemelt kép: illusztráció, archív, Egyed Ufó Zoltán

Pénteki közleményében jelezte a városi RMDSZ, hogy veszélybe került a Székelyudvarhelyi Asszisztensképző Posztlíceum (Dögi) működése, ugyanis a kórház tervei szerint az iskola jelenlegi oktatótermei helyére irodák létesülnek. A Dögi felszólítást kapott, hogy június 30-ig költözzön ki a városi kórház udvarán lévő épületből. Ennek folyományaként állították be továbbá azt az eseményt, hogy a Posztlíceum menedzsmentje jobbnak látta felfüggeszteni az ápolóképzés jelentkezésének hirdetését.

Az RMDSZ ezért a városvezetést, név szerint Gálfi Árpád polgármestert és a többségi POL-frakciót arra szólította fel, hogy az érintettek bevonásával egy összevont szakbizottsági ülésen keressenek megoldást a problémára. Egyúttal javasolják, hogy önkormányzati döntéssel hosszabbítsák meg a Posztlíceum tartózkodását a kórház területén, a júliusi rendes havi tanácsülésen pedig az elméleti oktatásra alkalmas termek kialakítására csoportosítsanak át összegeket.

Tanteremből iroda, irodából tanterem

Tóth Attila, az egészségügyi posztlíceum igazgatója kedden megerősítette az RMDSZ által jelzett problémát, értékelve, hogy „hangot kapott a csendesen szunnyadó megbeszéléssorozat, és így gyorsabban fog megtörténni, mint ahogy elgondolta”, hiszen máris ígéretet kapott a polgármestertől a megoldásra.

– A polgármester úrral tegnap beszélgettem és az a döntés született, hogy a kórház területén lévő, korábban irodahelyiségeknek szánt épületrészt fogja az önkormányzat az elkövetkező évben tantermekké alakítani, és ott folytatódhat az oktatás. Az átmeneti időszakot pedig a Tamási Áron Gimnázium bentlakásában át tudjuk vészelni, így nyugodtan beiskolázhatunk. 

Az igazgató szerint várhatóan jövő héten fognak minden érintettel összeülni és egyeztetni, amikor a Tamási igazgatója visszatér a szabadságáról.

Kérdésünkre Tóth Attila azt is elmondta, hogy hosszas folyamat vezetett ahhoz, hogy kiszorultak a napjainkban a bőrgyógyászatnak is helyet adó szürke épületből. A valamikori kórházi kultúrotthon – amit még az ő kórházi igazgatósága alatt építettek – tetőszerkezetét úgy alakították ki, hogy irodák legyenek benne, ám azt nem fejezték be, jelenleg raktárként szolgál.

A következő igazgatók idején ehelyett azt az épületet kezdték el használni adminisztratív célra, ahol eredetileg az iskola volt. A 2000-es években még két emelet a Dögihez tartozott, mára csak két osztályterem maradt és egy tanári abban az épületben, amire teljes igényt tart a kórház – magyarázta.

Tóth állítása szerint a jelenlegi kórházigazgató, Nagy Gyula már korábban felajánlotta azt az épületrészt, amely eredetileg az adminisztráció számára volt kialakítva, csakhogy a kórháznak nincs is pénze befejezni az építkezést, és a Döginek sem, mert jogi személyként megszüntették – a Tamási Áron Gimnázium alárendeltségébe tartozik –, ezért számítanak a polgármesteri hivatal segítségére.