Vérszemet kapott Katona, bokszolni akar még

Fotók: Katona Ferenc személyes archívuma

Először rendeztek profi ökölvívó gálát Székelyföldön, ám nem csak ezért volt különleges az alkalom. Egyrészt Fikó Oszkár, csíkszeredai ökölvívó a Global Boxing Federation váltósúlyú világbajnoki övéért szállhatott ringbe, másrészt újra meccset vívott a gálán a székelyudvarhelyi Katona Ferenc, Dobes Zoltánakivel interjút olvashattatok portálunkon – tanítványa, aki már 2017-ben szögre akasztotta a kesztyűt kislánya születése miatt.

„Szeretem és azóta is folyamatosan kívánom az ökölvívást, de onnantól kezdve – még ha párszor be-be is jártam az elején Dobeshez – teljesen átálltam crossfit vonalra” – mondja Katona, becenevén Feka, akinek elmondása szerint másfél-két éve nem volt a kezén bokszkesztyű.

Két-három hónappal ezelőtt, amikor kiderült, hogy Fikó Oszkár Csíkszeredában, hazai közönsége előtt vívhat az övért, felkérte Katonát és Dobest is, hogy vegyenek részt a gálán.

„Dobes rögtön vissza is mondta, akkor én is azt mondtam, hogy nem, visszavonultam, és ha befejeztem, akkor be van fejezve. Ez így is volt három héttel ezelőttig. Bennem volt, hogy mégis jó lenne, de az is, hogy hosszabb felkészülés kellene” – emlékszik vissza Katona, aki felhívta egykori edzőjét, Dobest, hogy megkérdezze, szerinte lehetséges-e ennyi idő alatt felkészülni, és azt a választ kapta, hogy bár rövid az idő, próbálják meg.

Következett a felkészülés,

három hét alatt heti kilenc edzés, mindegyik másfél-két órás. Sokszor reggel és este is. „Nem tudom, voltam-e ilyen rossz formában valaha, mint a felkészülés elején. Edzeni edzettem korábban is, de ez teljesen más, nem lehet összehasonlítani, az izomnak teljesen más munkát kell végeznie. Az első edzés reggel borzalmasan ment, a másodiknál 40 perc után olyan görcsöt kaptam, hogy összeestem” – mesél. A felkészülés végére kezdett belejönni, és a sok edzés segített a fogyásban is, nem kellett annyira figyelnie a diétára, mint régen.

Végül a pénteki mérlegelésen ugyan 75 kilogrammot nyomott ő és szlovákiai magyar ellenfele, a 28 éves Bölcskei Csaba is, egy, a magyar és a román szövetség közötti nézeteltérés miatt, szombaton újramérték őket, akkor már Katona 76-ot, az ellenfele majdnem 80-at nyomott. „Ilyen esetben a kihívó fél – tehát én – eldöntheti, hogy elvállalja-e. Nekem ez nem volt kérdés” – mondja Feka, aki 

„borzalmasan jól érezte magát a ringben”,

még akkor is, ha úgy gondolja, a kéthetes felkészülés nem volt elég, és „köze nem volt” a régi önmagához. Az első menet után a kondijával voltak gondok, „azt hittem lábon hordok ki egy szívinfarktust”, mondja, aztán visszarázódott, és úgy érezte az első menet után már, hogy ez megvan, kezdeményezőbb volt, és nem kell túlpörögnie a győzelemhez.

Ugyan kétszer is sikerült földre küldenie ellenfelét, az mindig felállt. „Mondtam is neki, hogy én bírom a verést, de azért most ő túltett rajtam” – meséli nevetve Feka, aki végül pontozással nyerte meg a négy menetből álló mérkőzést.

Vérszemet is kapott, és szeretne még bokszolni, árulja el kérdésemre hozzátéve, hogy leginkább udvarhelyi közönség előtt, bár elmondása szerint a csíki gála is hazainak számított neki. „Óriási álmom volt, hogy egyszer itthon tudjak bokszolni, mert tudtam, hogy elég sokan kijönnek a meccsre. Ezt ki is akarom emelni, hogy rengeteg udvarhelyi volt a gálán, ami nagyon jól esett” – mondja, ahogy azt is, hogy a jövőben is Dobessel fog készülni, „más szóba sem jöhet”, majd további terveiről mesél:

„Én mostanában elég sok versenyt szerveztem, és idén is fogok: crossfit-, emelő-, szkander-versenyeket (ott voltunk az Katonák által szervezett egyik crossfit versenyen is– szerk. megj.). Emellett nagyon szeretnék – amihez persze, nagy segítség kell majd a várostól is – egy itthoni bokszgálát szervezni, és ott szeretnék újra ringbe lépni. Akarok még bokszolni, de jobban megválogatnám a meccseket, az utazós részét már nem is csinálnám már olyan formában, mint régen. Persze, hogyha lesz egy nagyon jó ajánlat, vagy egy olyan ellenfél, akire azt mondom, hogy ezért érdemes kiutazni, akkor azt biztos, hogy be fogom vállalni”.

A gálán

elsőként amatőr ökölvívók meccseit lehetett megnézni, majd a profik vették használatba a Vákár Lajos Műjégpályán felállított szorítót, amelybe utolsóként Fikó Oszkár és bukaresti ellenfele, Robert Gusti léphetett be, hogy megküzdjenek a 66 kilogrammos váltósúly világbajnoki övéért. 

A végig kiélezett mérkőzés első négy menetében Fikó volt a jobb, az ötödikben Gusti padlóra küldte a csíkszeredai sportolót, de nem végleg. Fikó felállt, és miután a felek végigbokszolták a tíz menetet, a végén a bírák 292–266 arányban az ő javára ítéltek, így megnyerte a meccset és a GBF váltósúlyú világbajnoki övét.