Vennél lakást a Csereháton?

Fotó: Szabó Apor

A csereháti ifjúsági lakásárak újraszámolása után, a polgármesteri hivatal január végén kiküldte postán az új árajánlatokat az arra jogosultaknak, az adásvételi eljárást pedig a honlapján közölte. Mivel ennek csak a román változatát találtuk meg, a frissített szabályzat fontosabb előírásait lefordítottuk és rendszereztük: az alábbiakban közöljük a jogosultakra, a szükséges iratokra, az árra és a kifizetés módjára vonatkozó részleteket.

Ki veheti meg?

A bérlő és családja egy év megszakítás nélküli bérlés után megvásárolhatja, és – habár ifjúsági lakásokról van szó – az életkora nem feltétel. A kedvezményezettek egyetlen alkalommal részesülhetnek egy ilyen jellegű vásárlásban, azaz egyetlen lakást vásárolhatnak meg bizonyos feltételek mellett. 

Az igénylőnek nem lehet más lakás a tulajdonában, nem lehet fejenként 37 négyzetmétert (hasznos felület) meghaladó résztulajdona más lakásból, és nem birtokolhat olyan telket, amelyet kifejezetten fiataloknak szánt házépítésre a 15/2003-as törvény. A folyamatban lévő telekszerzési eljárásokat érvényteleníti, ha nyélbe ütik a lakásvásárlást.

Az egy családtagra eső havi átlagjövedelem a vásárlás előtti 12 hónap bevételei alapján nem haladhatja meg 100%-kal a romániai átlagbért (februárban nettó 3365 lej volt).

Mi kell a doszárba?

A vásárláshoz a következő dokumentumokat kell leadnia az igénylőnek a városháza 4-es számú irodájában, hétfőtől csütörtökig 8-13 óra között:

Az igénylési iratcsomó elbírálása után az igénylőt írásban értesítik afelől, hogy megvásárolhatja vagy sem a lakást, amelyben él.

Mennyi az annyi?

A városháza tájékoztatása szerint minden olyan lakó, aki jogosult a csereháti ifjúsági lakások megvásárlására, postai úton megkapja az általa bérelt lakás 2022 januárjában érvényes eladási árát. A pontos összegeket egyelőre nem sikerült megtudnunk, de annyi bizonyos, hogy az újraszámolás óta jóval olcsóbbak, mint amennyit 2021 nyarán kértek értük.

A lakás eladási árát úgy számolják ki, hogy a teljes ingatlan befektetési értékét elosztják annak összterületével, a kapott egységárat (lej/négyzetméter) pedig beszorozzák a lakrész felületével. A kapott összegből levonják az amortizáció mértékét és a kifizetett bért, majd beszorozzák a település besorolásából származó szorzóval (Udvarhely esetében 0,90). A végső árhoz még hozzáadják az inflációs értéket és az összérték 1%-át, ami a városházának jár kezelési költség címen.

A saját hőközponttal rendelkező épületeknél beleszámolják annak értékét is, de amíg az adott tömbház lakrészeinek felét plusz egyet el nem adták, addig a helyi tanács gondozásában marad a hőközpont.

A Cserehát és Kiss Gergely utcákban összesen 254 eladható lakrész van, az eladásból származó teljes bevételt újabb lakások építésére fordítja az Országos Lakásügynökség (ANL), a meg nem vásárolt lakásokat pedig továbbra is bérbe adhatja az önkormányzat.

A lakás árát ki lehet fizetni:

egyben (saját zsebből vagy hitelből) vagy részletben. 

A teljes kifizetésnek a telekkönyvbe való átírás után legkésőbb öt munkanapon belül kell megtörténnie, s az eladást jóváhagyó tanácshatározattól számítva nem haladhatja meg a tíz napot.

Részletfizetés esetén 15% előleget kell befizetnie a vásárlónak, az egyenlő részlet (mely tartalmazza a kamatot is) egységárát tanácshatározattal fogadják el. A kamat pedig a Román Nemzeti Bank referenciaértéke plusz két százalékpont – a szerződéskötés napján érvényes kamat változatlan (fix) marad a részletfizetés teljes időtartamára. A részletfizetés lehetőségét 15-20-25 évre adják, attól függően, hogy az igénylő családban az egy főre eső jövedelem az országos átlagbért annak 80-100/50-80/0-50%-al haladja meg.

A részletfizetés további részleteit (késedelmi díjak, felfüggesztés, felbontás, újraszámolás) a szabályzat 10-11. cikkei tartalmazzák, a dokumentum 7. oldalától.

A tulajdonjog akkor száll át a vevőre, amikor teljes egészében kifizette a lakás árát, tehát részletfizetés esetén csak az utolsó részlet kifizetésekor írhatja át a saját nevére. 

Az átírt lakásokat öt évig nem is adhatják el, szögezi le a jogszabály, viszont lakáshitel felvétele esetén jelzálog tárgyát képezheti, és szerződésszegés esetén a bank vagy az állam az ötéves határidő előtt is értékesítheti kényszervégrehajtással az ingatlanokat.