Vegyszertartály égett a gyárnál

Nátrium-hidroszulfit tartály gyulladt ki csütörtök este a Coats textilipari vállalat helyi kirendeltségénél, értesített a Hargita megyei sürgősségi esetek felügyelősége.

– A tűz este 7 óra körül gyulladhatott ki, mi nem azon a részen dolgozunk, csak azt vettük észre a raktárban, hogy kevéssel a szünet után megszólaltak a szirénák – mesélte egy ott dolgozó hölgy, aki úgy tudja, hogy egy tartály gyúlt ki. Tudomása szerint ott ma nem is dolgoztak, mert a koronavírusjárvány miatt megváltozott a munkaprogram a cégnél.

fotó: ISU Harghita

A nátrium-hidroszulfit nevű fehér, por állagú anyagot fehérítésre, fertőtlenítésre, tartósításra használják a textiliparban, illetve tartósításra az élelmiszeriparban.

Az épület előtt rendőrautók vigyázzák, hogy gyalogosok, kerékpárosok ne járjanak arra, az anyag ugyanis veszélyes, figyelmeztetett az ott őrködő rendőr. Ottjártunkkor a járőrök szerint már sikerült eloltani a tüzet, már csak egy tűzoltókocsi tartózkodott a helyszínen, ahol erős kénszag és sziréna hangja áradt a levegőben.

Szécsi Gyöngyi, a vállalat vezetője megerősítette a hírt: egy egyköbméteres, vegyszert tartalmazó tartály lobbant lángra 7 óra körül, hamar eloltották, szerencsére emberi sérülés nem történt, és minimális anyagi kár keletkezett, válaszolta kérdésünkre. Egészségre veszélyes anyag nem jutott a környezetbe. Hozzátette: az az eljárás, hogy amíg megvizsgálják a hatóságok, veszélyes-e az anyag, lezárják a környéket, de ez esetben hamar fel is szabadították az útszakaszt.